Na hlavný obsah

Mestá a obce vstúpia pre existenčné problémy do štrajku

Protestami chcú dosiahnuť, aby s nimi štát začal hovoriť o dofinancovaní samospráv.

Mestá a obce vstupujú od piatka (1. 7.) do štrajku a pripravujú protestné zhromaždenia. Oznámili to zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Samosprávy majú existenčné problémy. Protestami chcú dosiahnuť, aby s nimi štát začal hovoriť o ich dofinancovaní. Inak na to doplatia obyvatelia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prípravu protestov potvrdili v stredu (29. 6) vo Vysokých Tatrách zástupcovia ZMOS.

Samosprávy potrebujú šetriť. Plánujú znížiť dotácie na šport, kultúru a sociálne zariadenia. Nevylučujú obmedzenie niektorých služieb či nárazové zvyšovanie miestnych poplatkov. Musia totiž reagovať na nové prijaté zákony, ktoré odčerpávajú peniaze z ich rozpočtov.

Ľudí trápi zvyšovanie cien

Predseda ZMOS-u Branislav Tréger očakáva, že samosprávy budú mať ešte v priebehu tohto a budúceho roka výpadok približne 612 miliónov eur.

ZMOS je do 30. júna v štrajkovej pohotovosti. Od 1. júla sa štrajková pohotovosť mení na štrajk. „Budú sa robiť protestné zhromaždenia po regiónoch a potom máme začiatkom septembra snem a pôjdeme do Bratislavy,“ doplnil Tréger. 

Ľudí v dedinách a mestách trápi zvyšovanie cien za jedlo, energie či účty na pumpách. „My sme z regiónu, ktorý nie je bohatý. Naši rodičia si nemôžu dovoliť platiť poplatok v škôlke v hodnote 50 eur. To v žiadnom prípade,“ povedal Ján Šurkala, starosta obce Zborov.

Božena Kováčová, starostka Janovej Lehoty, doplnila, že „celú ťarchu, ktorú sme nespôsobili my, ideme dať na našich občanov.“ 

Najvyšší kontrolný úrad dáva za pravdu samosprávam, keďže 60 % z kontrolovaných miest a obcí museli štátom zadané úlohy dofinancovať zo svojich peňazí určených na rozvoj.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš hovorí, že podľa najnovšej prognózy štát očakáva veľmi dobrý výber daní. To sa má odraziť vo výške podielových daní pre obce a mestá. 

„Nemyslím si, že je dôvod vyjsť do ulíc. V tejto ťažkej situácii sa musíme postarať o rodiny s deťmi. Avšak hovorím, že ten výber daní bude dobrý, vyhliadky sú veľmi dobré,“ zakončil Šipoš.

Rokovanie so samosprávami je v pláne, termín však stále nie je určený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko