Na hlavný obsah

ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti. Výzvu adresovalo mestám aj obciam

Situáciu vyhodnotí koncom júna.

ZMOS vstupuje do štrajkovej pohotovosti. Výzvu adresovalo mestám aj obciam
Na snímke v popredí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger. Foto: TASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vstupuje vo štvrtok (19. 5.) do štrajkovej pohotovosti. K takémuto kroku vyzvalo svoje členské mestá a obce. Reaguje tak na návrhy z dielne rezortu financií, ale aj dlhodobý prístup štátu k samosprávam.

Situáciu vyhodnotí združenie koncom júna. Ak sa nič nezmení, vyhlási ostrý štrajk. Informovali o tom zástupcovia ZMOS-u po stredajšom (18. 5.) mimoriadnom sneme v Senci. Podporu ZMOS-u deklaruje aj Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8).

„Snem zaviazal orgány ZMOS-u, aby pripravili štrajk, pretože bola vyhlásená štrajková pohotovosť. Práve preto, že sa dejú veci na finančnom portfóliu, s ktorými nie sme spokojní a ktoré odmietame. Lebo nás to, jednoducho, veľmi bolestivo zasiahne,“ povedal predseda združenia Branislav Tréger.

Združenie opätovne poukazuje na to, že pre zmeny v pravidlách môže dôjsť „ku kolapsu“, a to už na budúci rok. Združenie najviac trápi daňový bonus, a s tým spojené výpadky vo výške 618 miliónov eur počas dvoch rokov.

Problémom je tiež energetická kríza, verejné obstarávania i zdražovanie stavebných prác a materiálov. Kritizujú tiež dlhodobý prístup štátu k samosprávam, ktoré „vylúčili z legislatívnych procesov a štát si z nich robí bankomat“.

Združenie zároveň vyzvalo svoje členské mestá a obce, aby vstúpili do štrajkovej pohotovosti. ZMOS zároveň deklaruje, že sa bude snažiť o partnerskú komunikáciu s vládou i všetkými dotknutými subjektmi.

Apeluje nielen na členov vlády, ale rovnakú výzvu v súvislosti s predkladanou legislatívou a zdrojovým financovaním budú smerovať aj na Národnú radu SR. Situáciu plánuje vyhodnotiť koncom júna. V prípade, že sa nič nezmení, je združenie pripravené vstúpiť do ostrého štrajku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko