Na hlavný obsah

Na opravu Najvyššieho súdu Slovensko nedostane peniaze z plánu obnovy

Financie pôjdu na reformu súdnej mapy.

Na opravu Najvyššieho súdu Slovensko nedostane peniaze z plánu obnovy
Budova Najvyššieho súdu SR v Bratislave. Foto: TASR

Najvyšší súd (NS) SR nedostane peniaze na rekonštrukciu z plánu obnovy. Vyhlásila to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS). Podľa nej pôjdu financie z Európskej únie na reformu súdnej mapy.

Prakticky od začiatku tohto roka NS funguje v štyroch prenajatých budovách roztrúsených po Bratislave. Nájomné zmluvy uzavrel na päť rokov. Za ten čas sa počíta s rekonštrukciou stavby na Župnom námestí.

Správa zo súdnej rady, že peniaze na obnovu nie sú, zástupcov NS prekvapila. „Z organizačného hľadiska je to dlhodobo neprípustná situácia. Rátali sme s tým, že rozbehneme rekonštrukciu a výberové konania. Na to, aby sme to mohli urobiť, musíme mať prísľub financií,“ uviedol predseda NS Ján Šikuta.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Trestné a občianske veci riešia po novom sudcovia NS v Petržalke. Ak chcú riešiť veľké trestné kauzy, musia pojednávať v Justičnom paláci v centre mesta. Podľa nich je to krízová situácia.

V pláne obnovy, ktorý vytvorila EÚ, sa pre Slovensko v kapitole justícia počíta s rekonštrukciou súdnych budov. NS tvrdí, že mu ministerstvo spravodlivosti peniaze na obnovu nevyhovujúceho objektu sľúbilo. To takúto informáciu poprelo.

„Jednoznačne od nás NS nemohol dostať ubezpečenie, že v rámci plánu obnovy dostane peniaze. Pokrýva v prvom rade výdavky, ktoré súvisia priamo s reformou justície, so súdnou mapou,“ uviedla Kolíková.

Podľa ministerky by sa mali potreby Najvyššieho súdu pokryť zo štátneho rozpočtu. Dostať by mal peniaze na nové počítačové vybavenie pre sudcov a súdny manažment.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko