Na hlavný obsah

Na Ukrajine schválili zákony, ktoré obmedzia knihy a hudbu z Ruska

Po Zelenského podpise vstúpia do platnosti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.Foto: Twitter/Reuters
Foto: Twitter/Reuters

Ukrajinský parlament schválil v nedeľu (19. 6.) zákony zavádzajúce tvrdé reštrikcie na knihy a hudbu z Ruska, ktoré už takmer štyri mesiace vedie vedie vojnu proti Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ide o pokus obmedziť kultúrne väzby medzi oboma krajinami.

Jeden zo schválených návrhov zákonov zakazuje tlač kníh občanov Ruska, pokiaľ sa nezrieknu ruských pasov a neprijmú ukrajinské občianstvo. Toto nariadenie sa má – rovnako ako v prípade druhého zákona – vzťahovať len na osoby, ktoré si ponechali alebo získali ruské občianstvo po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Legislatíva zakazuje aj komerčný dovoz kníh vytlačených v Rusku a Bielorusku alebo na okupovaných územiach Ukrajiny. Na import rusky písaných kníh z iných krajín treba osobitné povolenie.

Druhý zo schválených zákonov zakazuje uvádzanie hudby produkovanej ruskými občanmi v ukrajinských médiách a v prostriedkoch hromadnej dopravy. Zvyšuje tiež kvóty na programy v ukrajinčine a ukrajinské piesne v televíznych i rozhlasových staniciach vysielajúcich na Ukrajine.

Derusifikácia Ukrajiny

Oba návrhy zákonov vstúpia do platnosti, len ak ich podpíše prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa agentúry Reuters však nič nenasvedčuje tomu, že by prezident s niektorým z nich nesúhlasil.

Pri hlasovaní v ukrajinskej Najvyššej rade získali oba zákony širokú politickú podporu. Aj zo strany poslancov, ktorí v minulosti zastávali postoje blízke Kremľu.

„Tieto zákony sa navrhli tak, aby sa kvalitný obsah ukrajinských autorov dostal k čo najširšiemu publiku,“ uviedol ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko. Poukázal pritom aj na odpor k ruským kultúrnym produktom, ktorý medzi Ukrajincami vyvolala brutálna ruská invázia.

Schválené zákony sú podľa agentúry Reuters súčasťou dlhodobých snáh Ukrajiny o vymanenie sa z následkov stáročnej nadvlády Moskvy, ktorá potláčala ukrajinskú identitu. V predchádzajúcich rokoch sa tento proces označoval ako „dekomunizácia“, ale v poslednom období čoraz častejšie aj ako „derusifikácia“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet