Na hlavný obsah

NATO by malo posilniť svoje jednotky v Pobaltí, píše The Times

Samit v Madride bude budúci týždeň.

NATO by malo posilniť svoje jednotky v Pobaltí, píše The Times
Na ilustračnej snímke je jazero v ruskom meste Kaliningrad. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) by mala posilniť svoje jednotky v Pobaltí a jednotlivé členské krajiny by mali navýšiť kapacity vojenského priemyslu. Pred nadchádzajúcim summitom NATO to v piatok (24. 6.) napísal denník The Times.

Podľa neho sú vo svetle ruskej invázie na Ukrajinu a ruských vyhrážok proti Litve znepokojujúce najmä neveľké zásoby zbraní a vojenskej techniky v členských krajinách aliancie.

Na samite v Madride, kde sa predstavitelia štátov NATO stretnú na budúci týždeň. Pobaltské štáty budú žiadať zvýšenú prítomnosť aliančných jednotiek v regióne – a po práve, píše The Times.

Podľa denníka je práve teraz príležitosť v Estónsku, Litve a Lotyšsku posilniť sily NATO. Tie by v prípade, že by Moskva zvažovala rozšírenie svojej agresie ďalej na západ, mohli poslúžiť ako odstrašujúci prostriedok.

Nedostatok vybavenia a munície

Samotné vojenské jednotky však nestačia, ak nemôžu dlhodobo bojovať. „Konflikt na Ukrajine ukázal na nedostatok vybavenia a munície. Rovnako aj na nedostatok výrobných kapacít v rámci NATO,“ píše The Times.

To je aj jedným z dôvodov, prečo Západ dodáva Ukrajine vojenské vybavenie pomalšie, ako sľuboval. Mnohým krajinám totiž chýba vybavenie pre ich vlastnú obranu.

Spojené štáty napríklad Ukrajine odovzdali 7 000 protitankových striel Javelin, čo je zhruba tretina amerických zásob. Americká zbrojárska spoločnosť Lockheed Martin ale má kapacitu vyrobiť len 2 100 rakiet ročne.

Pri jednom minuloročnom cvičení Británii v simulovanej vojne došla munícia po ôsmich dňoch, píše The Times, podľa ktorého by americká ročná produkcia munície sotva pokryla dva týždne bojov na Ukrajine.

Spor o Kaliningrad

Na zraniteľnosť Pobaltia upozornil spor o ruskú kaliningradskú enklávu. Tam Litva minulý týždeň zakázala prevážať tovar, na ktorý sa vzťahujú sankcie Európskej únie. Rusko Vilnius následne obvinilo z blokády a sľúbilo odvetné kroky. Podľa diplomatických zdrojov The Times sa EÚ bude snažiť znížiť napätie, ktoré vzniklo.

Podľa západných analytikov je najviac zraniteľným miestom 100 kilometrov dlhý koridor na poľsko-litovskej hranici. Ten oddeľuje Kaliningrad od Bieloruska – spojenca Moskvy. Ak by Rusko tento koridor obsadilo, pobaltské štáty by odrezali od zvyšku NATO a EÚ.

Estónska premiérka Kaja Kallasová tento týždeň poznamenala, že stratégia NATO v prípade invázie počíta s tým, že by územie späť dobyla do 180 dní. Vzhľadom na to, že vojna na Ukrajine trvá už 121 dní, je jasné, že takto navrhnutá stratégia Estóncov znepokojuje, dodáva The Times.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet