Na hlavný obsah

Parlament predĺžil možnosť blokovania dezinformačných webov

Opozícia zákon kritizuje.

Parlament predĺžil možnosť blokovania dezinformačných webov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nezhody v koalícii sa prejavili aj pri hlasovaní o novele zákona o kybernetickej bezpečnosti. Tú nepodporili všetci koaliční poslanci, no napriek tomu prešla. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) bude môcť blokovať dezinformačné weby až do konca septembra.

Dôvodom je podľa predkladateľov pretrvávajúca vojna na Ukrajine a s ňou sa spájajúce šírenie dezinformácií v online priestore.

„Vidíme efekty. Zablokovaním dezinformačných webov došlo k tomu, že sa znížil objem rôznych debilných a dezinformačných informácií. Snažíme sa takto ochrániť našich obyvateľov pred rôznou propagandou,“ povedal šéf brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Opozícia predĺženie platnosti zákona kritizuje. Hovorí o zásahu do ústavných práv na slobodu prejavu. „Ako môže nejaký NBÚ posudzovať, čo je škodlivé a čo nie. Ľudia majú dostatok rozumu na to, aby si vedeli vyhodnotiť všetky informácie. Toto, čo teraz robia, je podpora šírenia jednej propagandy,“ povedal Juraj Blanár (Smer-SD).

Predĺženie platnosti zákona nepodporili ani viacerí poslanci strany SaS. Pri hlasovaní sa zdržali alebo boli proti. Zdržali sa aj niektorí poslanci z hnutia Sme rodina. To v minulosti využilo reklamné články práve na portáloch, ktoré NBÚ dočasne zablokoval.

Od prijatia zákona už Národný bezpečnostný úrad zablokoval pre škodlivú aktivitu štyri weby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko