Na hlavný obsah

Po lekároch sú v štrajkovej pohotovosti už aj záchranári

Žiadajú lepšie platové podmienky.

Po lekároch sú v štrajkovej pohotovosti už aj záchranári
Ilustračná snímka - vozidlo záchrannej služby. Foto: TASR

Záchranári na svoje problémy upozorňujú dlhodobo. Naposledy vlani v decembri, keď parlament schvaľoval rozpočet, protestovali pred parlamentom za vyššie platy.

Tentoraz odborári zo štátnych záchraniek v Bratislave a Košiciach vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Prekáža im, že rezort zdravotníctva s nimi nekomunikuje. Ministrovi Vladimírovi Lengvarskému (nom. OĽANO) opakovane posielali listy so svojimi požiadavkami. Hovoria, že bez reakcie.

„Chceme, aby sa tento systém stabilizoval. Aby sa nastavili platové podmienky tak, aby sme zabránili odchodu zdravotníckych záchranárov a lekárov do zahraničia. Nemôže to byť jednorazové vyplatenie nejakého príspevku,“ uviedol predseda Odborovej organizácie Záchrannej služby Košice Lukáš Jurina.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Šéf komory záchranárov František Majerský približuje, že slovenskí záchranári zarábajú o 900 eur menej ako ich českí kolegovia. Od mája zároveň nedostávajú ani covidové príplatky.

„Priemerný plat slovenského záchranára je 1 170 eur v hrubom. Po skončení týchto príplatkov je viditeľne cítiť, že platy sú naozaj nízke. Inflácia spôsobila to, že niektorí naši kolegovia už nemajú z čoho zaplatiť ani hypotéky. Očakávame výrazné navýšenie platov až o 500-700 eur,“ vysvetlil Majerský.

Rokovania ministrov zdravotníctva a financií o zvýšení platov zdravotníkov stále pokračujú. S dohodou by mali prísť do konca júna. Lengvarský prisľúbil, že dovtedy sa so záchranármi stretne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko