Na hlavný obsah

Pre vojnu na Ukrajine zdraželi prenájmy bytov

Byty si prenajímajú aj Slováci, pre ktorých sa hypotéka stala nedostupnou.

Od začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine, teda za posledné tri mesiace, sa ceny za prenájom bytov dostali na úroveň spred pandémie. V Bratislave sú dokonca ešte vyššie. Tvrdia to realitní makléri a analytici.

Byty si prenajímajú nielen utečenci, ale aj slovenskí občania, pre ktorých sa hypotéka stala nedostupnou.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Realitný maklér hovorí, že voľný 3-izbový byt na prenájom nájdu záujemcovia v Bratislave len veľmi ťažko. Prenajať si však 1- alebo 2-izbový byt je v tomto období prakticky nemožné.

„Ukrajinci spôsobili to, že sa znížila ponuka voľných bytov a čiastočne sa zvýšili ceny nájmov. Do veľkej miery boli tieto byty obsadené práve ľuďmi, ktorí prišli z Ukrajiny,“ hovorí Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska.

„V Bratislave, v Trnave aj v Košiciach evidujeme najväčší pokles až o 50 percent. Závisí to od jednotlivých mestských častí,“ uviedol Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Ján Palenčár dodáva, že nájmy od začiatku vojny zdraželi aj o 10 a viac percent. Napríklad v Bratislave narástla mesačná cena za prenájom 1 – izbového bytu zo 400 na 450 eur, 2- izbového z 550 na 600 eur. Najviac išlo hore nájomné v 3- izbových bytoch. Pred vojnou na Ukrajine stálo približne 720, no teraz už 800 eur.

„Ešte by som pridal Trenčín a Nitru, kde v niektorých častiach dokonca ceny išli až o 25 percent hore. To znamená, že sme sa vrátili a dokonca sme prekonali ceny, ktoré boli z predkoronových čias,“ dodáva Pružinský.

Narástol však aj záujem občanov o prenájmy bytov. V poslednom období sa podmienky na získanie hypotekárneho úveru zmenili natoľko, že mnohí Slováci sa k hypotékam nevedia dostať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko