Na hlavný obsah

Slovensko nezostane bez ropy, odkázal premiér

Sulík sa bránil aj tým, že na samite EÚ rokoval za Slovensko Heger.

Slovensko nezostane bez ropy, odkázal premiér
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Slovensko nezostane bez ropy. Uviedol to v stanovisku predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) s tým, že takto to pre Slovensko v Bruseli vyrokoval a ropa bude z Ruska tiecť do času, kým nebudeme mať plnohodnotnú alternatívu.

Premiér tak reagoval na výzvu poslanca Györga Gyimesiho (OĽANO), aby odstúpil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) pre ekonomické škody. 

„Každý rezort má konať tak, aby to bolo vždy v záujme Slovenskej republiky a nateraz predseda vlády nemá vedomosť, že by sme konali v neprospech našich záujmov,“ uviedol úrad vlády.

„Predseda vlády Eduard Heger pre Slovensko v Bruseli vyrokoval, že Slovensko nezostane bez ropy. Tá z Ruska potečie do času, kým nebudeme mať plnohodnotnú alternatívu. Pri rokovaniach na úrovní lídrov nadväzuje predseda vlády na rokovania rezortných ministrov, v tomto prípade ministerstva hospodárstva. A dorokuje veci, ktoré ostali na úrovni rezortných ministrov otvorené,“ doplnil úrad vlády v stanovisku.

Premiér Gyimesimu odporučil, aby sa v prípade akýchkoľvek nezrovnalostí najskôr rozprával s ministrom a až potom s médiami.

Šiesty balík sankcií

Embargo na dovoz ruskej ropy a ropných výrobkov bude platiť až po ôsmich mesiacoch od vstúpenia sankcií do platnosti. Tie by mali po zverejnení v oficiálnom vestníku EÚ začať platiť už v piatok (3. 6.).

Následne bude platiť embargo na dovoz tankermi a ešte ďalších 10 mesiacov bude možné na Slovensku z ropy dopravenej potrubím vyrábať pohonné látky a ropné produkty, ako aj ich exportovať do Českej republiky.

Po skončení 18 mesiacov sa môže ropa dopravená potrubím využiť už iba na výrobu pohonných látok pre domáci trh. V piatok (3. 6.) na to upozornilo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

„Trojročné prechodné obdobie na neuplatňovanie sankcie na ropu dopravovanú ropovodmi navrhované Ministerstvom hospodárstva SR, žiaľ, nebolo možné presadiť, pričom schválená verzia je spomedzi ostávajúcich možností pre nás tou najmäkšou. Negociácie za Slovensko priamo na samite viedol premiér Eduard Heger,“ uviedol rezort.

Rozšírený sankčný zoznam

Európsky blok v rámci šiesteho balíka zároveň vylúči z medzinárodného platobného systému SWIFT tri ruské banky vrátane najväčšej Sberbank. Tri ruské televízie šíriace vojnovú propagandu Kremľa nebudú môcť vysielať v EÚ.

Zakáže tiež vývoz desiatok chemikálií, ktoré môžu Rusku poslúžiť na výrobu chemických zbraní.

Na sankčný zoznam Únie pribudlo ďalších 65 ľudí, najmä vojenských veliteľov spojených s masakrami civilistov v Buči a násilnosťami v Mariupole. Je medzi nimi tiež niekdajšia ruská gymnastka Alina Kabajevová, ktorá je podľa médií priateľkou prezidenta Vladimira Putina a stojí na čele veľkej mediálnej skupiny NMG.

Po tlaku Maďarska sa na listine neobjaví pôvodne plánované meno ruského patriarchu Kirilla.

Zoznam sa rozšíri aj o ďalších 18 firiem či inštitúcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko