Na hlavný obsah

Regionálne mliekarne majú problémy s prežitím

Ak nepríde pomoc dostatočne rýchlo, hrozí im zánik.

Regionálne mliekarne s vlastnými chovmi dojníc majú pre nárast cien miliónové straty. Podnikom, ktoré vyrábajú vlastné mliečne výrobky, preto bez pomoci štátu hrozí zánik.

„Výroba surového kravského mlieka je na Slovensku ohrozená. Vstupy jednotlivých energií, krmív a pohonných látok niekoľkonásobne prevyšujú nárast výkupnej ceny mlieka,“ vysvetlil pre regionálny magazín Regina Peter Lukáč, predseda predstavenstva poľnohospodárskeho družstva Ďumbier.

Ako skonštatoval, podpora štátu na zachovanie tohto sektoru má širokospektrálny význam. Tým, že sme v Európskej únii a trh s potravinami je otvorený, tak to pri aktuálnej inflácii a náraste cien môže dospieť k tomu, že pridaná hodnota lokálnych výrobkov bude natoľko vysoká, že začne byť pre verejnosť nedostupná,“ dodal.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Cena výroby mlieka sa stále zvyšujú

Príjem mlieka aj jeho skladovanie je najmä o energiách. Stroje sú pre jeho zahratie, schladenie alebo fermentáciu napojené na elektriku. K tomu sa prirátavajú ceny za obalový materiál, lekváre do jogurtov či naftu. Ceny tak rastú už nie z mesiaca na mesiac, ale z týždňa na týždeň, okomentovala situáciu Zuzana Švantnerová, vedúca mliekarne Kopanice Selce.

Zamestnávatelia hľadajú riešenia, ako si udržať zamestnancov aj napriek nepriaznivým časom. Podnikajú kroky, aby zefektívnili chov, zvýšili efektivitu práce a znížili náklady, ale je to pre nich náročné. Práve nárast cien energií, miezd a ďalších komodít im všetko sťažuje.

„Každé euro, ktoré dostaneme ako podporu do poľnohospodárskej výroby, nepoužívame na rozvoj, ale na vykrývanie strát. Pokiaľ sa vo veľmi krátkom čase nezmení prístup a systém, tak už nebude trvať dlho, kým regionálne spracovateľské kapacity ukončia svoju činnosť,“ obáva sa Mojmír Haško, člen predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny