Na hlavný obsah

SaS nezvažuje odchod z koalície, hovorí Zemanová

Nebyť premiéra, koalícia už neexistuje, mienil Vetrák.

SaS nezvažuje odchod z koalície, hovorí Zemanová
Zľava poslanec Marián Kéry (Smer-SD), moderátor Marek Makara, poslankyňa Anna Zemanová (SaS) a poslanec Milan Vetrák (OĽANO). Foto: RTVS

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová povedala v nedeľu (26. 6.) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12, že strana SaS nezvažuje odchod z koalície.

Uviedla, že SaS je stranou rozumu a snaží sa kriticky poukazovať na niektoré zámery a úvahy v rámci koalície. „Mnohí naši voliči nám píšu, aby sme to vydržali a napĺňali úlohu policajta,“ vysvetlila.

Na otázku, či a kedy sa SaS vráti na rokovania koaličných rád neodpovedala. Dodala, že koaličná rada nie je jedinou komunikačnou platformou v rámci koalície.

Poslanec Milan Vetrák povedal, že minister financií Igor Matovič (obaja OĽANO) spravil v sobotu (25. 6.) ústretové gesto, keď sa ospravedlnil SaS a jej predsedovi a ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi za svoje slovné útoky. Označil ho za „dobrého kresťana“.

Teraz je vraj na Sulíkovi, či ospravedlnenie príjme a sám sa za svoje útoky ospravedlní. Zemanová považuje za detinské sa niekomu ospravedlniť a potom ho osočiť, že útočil viac.

Vetrák tiež dodal, že keby nebolo premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), tak by vládna koalícia v tejto podobe už asi neexistovala.

Opozičný poslanec Marián Kéry (Smer-SD) si myslí, že aj napriek nezhodám a tvrdým odkazom, urobí vládna koalícia všetko pre to, aby sa udržala pri moci do konca funkčného obdobia.

„Pretože niektoré politické strany sa už do parlamentu nedostanú a niektoré budú mať vo voľbách veľké straty,“ mieni Kéry. Vyzval vládu, aby sa venovala problémom ľudí a nie vnútrokoaličným rozporom.

Príspevok 500 eur

V súvislosti s jednorazovým 500-eurovým príspevkom pre zamestnancov štátnej a verejnej správy, ktorý v sobotu (25. 6.) oznámili Matovič a Heger, Vetrák so Zemanovou povedali, že financie na opatrenie sa pravdepodobne nájdu v daňových nadpríjmoch.

SaS nemá problém s touto pomocou. „Problémom však je, že jednorazová pomoc sa nezapočítava do základu dane, a teda ani k percentuálnemu navyšovaniu platov do budúcnosti“ upozornila Zemanová s tým, že príspevok nerieši požiadavku odborárov na valorizáciu platov.

Predseda vlády uviedol, že na opatrenie, s ktorým pôjdu na rokovania s odborármi, potrebujú 200 miliónov eur. Odkiaľ ich vezmú však nespresnil.

Kéry kritizoval, že nejde o systémovú pomoc. Na čo Vetrák reagoval, že na systémové riešenie treba, aby SaS prehodnotila svoj postoj k zvyšovaniu daní na ruskú ropu, tabak, alkohol či hazard.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko