Na hlavný obsah

SaS vetovala Matovičov návrh na zvýšenie viacerých daní, oznámil Sulík

Ocenil, že veto rešpektovali.

SaS vetovala Matovičov návrh na zvýšenie viacerých daní, oznámil Sulík
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

SaS vetovala návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) o spojení vyšších daní s vyššími platmi učiteľov.  V stredu (8. 6.) to oznámil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Ocenil, že koaliční partneri veto rešpektovali.

Avizoval, že SaS je ochotná diskutovať o vyšších daniach, ale iba vtedy, ak znížia inú daň. „Vieme zvýšiť daň z alkoholu, ak sa napríklad znížia koncesionárske poplatky,“ povedal.

Doplnil, že strana SaS bude proti aj pri opätovnom hlasovaní o protiinflačnom balíku, ktorý prezidentka vrátila do parlamentu.

Sulík: Chceme sa vyhýbať konfliktom

Sulík zopakoval, že predstavitelia SaS sa dočasne nebudú zúčastňovať koaličných rád, keďže sa chcú vyhýbať konfliktom. „Nepomáha to, znechucuje to ľudí, preto sme sa rozhodli, že si na chvíľu dáme oddych,“ vysvetlil.

Nevedel spresniť, kedy sa na ne opätovne vrátia. „Neviem, či to bude o mesiac, o dva, alebo v septembri,“ povedal.

Rovnaký postoj vyjadril minister školstva Branislav Gröhling (SaS). „Jediné riešenie je, aby sa upokojila celá situácia. Vníma to spoločnosť, vnímame to aj my. Situácia je veľmi vypätá, debata už nie je konštruktívna. Prechádza sa aj do osobných útokov. Ak zotrváme aspoň týždeň alebo dva a budeme komunikovať individuálne, pomôže to celej spoločnosti aj koalícii,“ uviedol.

Zároveň zdôraznil, že on aj ministri zo strany SaS sú premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) plne k dispozícii.

Na otázku, či si myslí, že ustojí návrh strany Smer-SD na jeho odvolanie odpovedal, že nevie. „Uvidíme koľko poslancov nadobudne dojem, že moju úlohu vykonávam natoľko zle, že ma majú odvolať,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko