Na hlavný obsah

Školskí odborári nepovažujú jednorazový príspevok za zvýšenie platov

Trvajú na 10-percentnej valorizácii.

Školskí odborári nepovažujú jednorazový príspevok za zvýšenie platov
Účastníci protestu školských odborárov pred NR SR žiadajúci lepšie podmienky v školstve a vyššie platy. Foto: TASR

Päťstoeurový príspevok pre štátnych a verejných zamestnancov považujú školskí odborári len za kompenzačný. Vnímajú ho ako zmiernenie zvýšených životných nákladov spôsobených infláciou.

Naďalej žiadajú 10-percentné zvýšenie platov od júla. Komora učiteľov odkazuje, že zvyšovanie platov už dva roky mešká a na klesajúcej atraktivite tohto povolania to zatiaľ nič nemení.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Lucia Nagyová.

Štát chce vyplatiť približne 400 000 zamestnancom v štátnej a verejnej správe jednorazovo 500 eur v hrubom. Vláda s týmto návrhom vstupuje do rokovaní s Konfederáciou odborových zväzov (KOZ).

„To, čo vieme dnes ponúknuť, je jednorazová pomoc v tomto roku, pretože tá sa viaže iba na tohtoročný rozpočet a nezaväzuje vládu na výdavky v ďalších rokoch,“ vysvetľuje premiér Eduard Heger (OĽANO).

Nesystémové riešenie

Školskí odborári, ktorí pred dvoma týždňami zorganizovali protest zamestnancov školstva, aby otvorene vyjadrili nespokojnosť s platmi a úrovňou vzdelávania, reagujú rozpačito.

„Toto vnímame ako kompenzačný príspevok, ktorý má trochu znížiť záťaž, ktorú momentálne spôsobuje navýšenie cien, ale je to pre všetkých zamestnancov. Trváme naďalej na navýšení platov, tak ako sme deklarovali – o 10 percent ešte teraz od prvého júla,“ povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek.

Príspevok 500 eur verzus motivácia učiť v školstve je naďalej slabá, konštatuje komora učiteľov. Viktor Križo podotkol, že aspoň na tento rok by sa situácia s platmi čiastočne vyriešila.

„Určite to pomôže niektorej časti pracovníkov školstva, najmä asi nepedagogickým zamestnancom, ktorí sú na hrane minimálnej mzdy alebo dokonca aj pod. Ale z hľadiska systémového riešenia je to úplne irelevantné, lebo to nerieši ani atraktivitu učiteľského povolania, ani to nepriláka nových učiteľov do školstva,“ vysvetlil Križo.

O návrhu má rokovať vláda so sociálnymi partnermi tento týždeň. „Pôjdeme na rokovanie s ambíciou, aby tieto zdroje, ktoré má vláda k dispozícii, boli pretavené do percentuálnej valorizácie všetkých verejných a štátnych zamestnancov. Zároveň sa nám otvoria aj rokovania pre rok 2023,“ dodala Prezidentka KOZ Monika Uhlerová.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že už má finančný kanál, ktorý chce použiť, no zatiaľ ho tají. Koaličná SaS tvrdí, že ak minister dokáže nájsť peniaze z tohtoročného rozpočtu, vedia si predstaviť, že túto pomoc podporia.

Strana Za ľudí považuje návrh ako prvý krok k rokovaniu. Päťstoeurový príspevok sa nevzťahuje na zdravotníkov, vojakov či pracovníkov v sociálnych službách. Tieto skupiny má vláda riešiť osobitne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika