Na hlavný obsah

Zamestnanci škôl sa zišli na proteste, žiadali lepšie podmienky v školstve

Avizujú ostrý štrajk v novom školskom roku.

Protest za vyššie platy zamestnancov v školstve v Bratislave.
Protest za vyššie platy zamestnancov v školstve v Bratislave.Foto: TASR
Foto: TASR

Tisícky zamestnancov škôl prišli protestovať do ulíc hlavného mesta. Vyjadrili nespokojnosť s nízkymi platmi a podmienkami, v ktorých musia učiť a pracovať. Od vlády žiadajú zvýšenie platov o 10 percent.

Minister financií, školstva a premiér sa však na tom opäť nedohodli. Školskí odborári hovoria, že ak sa nenájde riešenie, v septembri budú štrajkovať.

Asi 15 000 učiteľov a nepedagogických zamestnancov prišlo protestovať za vyššie mzdy a za väčšie investície do školstva. Vládna koalícia im pred voľbami sľubovala takéto navýšenie každý rok. Naposledy sa im však mzdy zvyšovali za bývalej vlády.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Každý jeden politik hovorí, že školstvo mu nie je ľahostajné, chcú pomôcť, ale doteraz sme to vôbec nepocítili. Predvčerom sme o tom hovorili s predsedom vlády, ktorého sme požiadali, aby aj on vplýval na ministra financií,“ povedal šéf školských odborov Pavol Ondek.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) chce zvyšovať mzdy učiteľov vyšším zdanením bohatých firiem, hazardu a alkoholu. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vidí riešenie v peniazoch, ktoré už štát získal výberom daní nad plánovaný rozpočet.

Ak nedôjde vo vláde k dohode a zamestnanci škôl nedostanú od júla o 10 % vyššie platy, začnú nový školský rok štrajkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko