Na hlavný obsah

Súd proruských separatistov na Ukrajine odsúdil na smrť troch zajatých cudzincov

Rozsudok nie je právoplatný.

Súd v samozvanej Doneckej ľudovej republike na Ukrajine vo štvrtok (9. 6.) neprávoplatne odsúdil na trest smrti dvojicu Britov a občana Maroka. Podľa súdu, ktorý prípad začal pojednávať v utorok (7.6.), muži bojovali na Ukrajine ako žoldnieri. Odsúdení ale tvrdia, že sú riadnymi vojakmi ukrajinskej armády a že s nimi preto majú zaobchádzať ako s vojnovými zajatcami.

„Aidenu Aslinovi, Shaunovi Pinnerovi a Ibráhímu Sádúnovi sa za ich zločiny ukladá s konečnou platnosťou trest smrti.“ Stojí podľa agentúry TASS v rozsudku.

Všetci traja sa chcú odvolať

Všetci traja sa chystajú proti verdiktu odvolať, informoval jeden z advokátov. Odvolanie preskúma príslušné oddelenie Najvyššieho súdu Doneckej ľudovej republiky. Rovnaký súd pritom o mužoch rozhodoval už vo štvrtok (9. 6.), vyplýva zo správy tlačovej agentúry.

Server Mediazona už skôr napísal, že všetci traja odsúdení vstúpili do ukrajinskej armády ešte pred začiatkom terajšej ruskej invázie na Ukrajinu a že na Ukrajine žili niekoľko rokov. Aiden Aslin pri ukrajinskej námornej pechote slúži od roku 2018, od toho istého roku je jej príslušníkom aj Shaun Pinner.

Maročan Ibráhím Sádún sa presťahoval na Ukrajinu v roku 2019 a o dva roky neskôr podpísal zmluvu o vstupe do ukrajinskej armády.

Britský The Guardian tento týždeň upozornil, že ruské úrady sa chystajú usporiadať súdne procesy podobné tým konaným na Ukrajine s ruskými vojakmi obvinenými z páchania rôznych zverstiev. Podľa analytikov môžu byť procesy zámerne navrhnuté tak, aby vytvorili maximálny nátlak na Západ a aby prinútili ukrajinskú stranu k výmene zajatých ruských vojakov zadržiavaných a súdených na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet