Na hlavný obsah

Súd v Bielorusku potvrdil 18-ročný trest pre Cichanovskej manžela

Odsúdili ho za organizáciu hromadných nepokojov.

Súd v Bielorusku potvrdil 18-ročný trest pre Cichanovskej manžela
Opozičný aktivista Siarhej Cichanovski. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd v Bielorusku v stredu (1. 6.) potvrdil trest 18 rokov väzenia pre manžela opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej za prípravu a organizáciu hromadných nepokojov po prezidentských voľbách v roku 2020.

Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na oznámenie súdu. Siarhej Cichanovski obvinenia už skôr odmietol.

Dĺžku trestov vymeranú vlani v decembri oblastným súdom v Homele potvrdil najvyšší súd tiež piatim ďalším aktivistom kritickým k režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Bývalý prezidentský kandidát Mikalaj Statkevič dostal 14 rokov väzenia, blogeri Ihar Losik a Uladzimir Cyhanovič 15 rokov za mrežami a aktivisti Dzmitrij Papov a Arciom Sakav 16 rokov odňatia slobody.

Šestica čelila okrem iného obvineniu, že chcela v čase vlaňajších prezidentských volieb zorganizovať v krajine hromadné nepokoje. Podľa predstaviteľov Európskej únie a Spojených štátov sú títo ľudia obeťami vykonštruovaných procesov.

Americký minister zahraničia Antony Blinken na decembrový verdikt reagoval varovaním, že súdne konanie nebolo v súlade so zásadami právneho štátu a vyzval Lukašenkov režim na ukončenie kampane proti zástupcom občianskej spoločnosti, nezávislých médií či politickej opozície.

Prezidentské voľby

Cichanovski sa v roku 2020 chystal kandidovať v prezidentských voľbách proti dlhoročnému autoritárskemu vodcovi krajiny Lukašenkovi.

Úrady to však znemožnili a bezpečnostné zložky Cichanovského v máji toho istého roku zatkli na podujatí, pri ktorom sa zbierali podpisy na podporu kandidatúry jeho manželky. Tá sa rozhodla kandidovať namiesto svojho manžela.

V prezidentských voľbách podľa oficiálnych výsledkov opäť zvíťazil Lukašenko. Opozícia, EÚ a niektoré ďalšie krajiny sa však domnievajú, že výsledky sfalšovali a v skutočnosti vyhrala Cichanovská, ktorá neskôr utiekla do Litvy.

V Bielorusku po voľbách vypukli rozsiahle protesty, ktoré polícia brutálne potlačila a desaťtisíce ľudí zatkla. Bieloruské súdy kritizujú za to, že opakovane vynášajú politicky motivované rozsudky nad členmi opozície a disidentmi, poznamenala agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet