Na hlavný obsah

Ukrajinskí obrancovia dostali rozkaz stiahnuť sa zo Severodonecka

Mesto je takmer úplne zničené.

Ukrajinskí obrancovia dostali rozkaz stiahnuť sa zo Severodonecka
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí obrancovia sa budú musieť stiahnuť zo Severodonecka a už dostali takýto rozkaz. Východoukrajinské mesto je takmer úplne zničené, uviedol v piatok (24. 6.) ráno gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

Posledný ruský útok na priľahlý Lysyčansk podľa neho odrazili, boje však pokračujú v okolí dvojmestia.

„Obrancovia Severodonecka sa budú musieť stiahnuť z mesta na nové a silnejšie pozície,“ uviedol Hajdaj na komunikačnej platforme Telegram. „Všetku kritickú infraštruktúru zničili, zhruba 90 % mesta sa poškodilo a 80 % obytných budov sa bude musieť strhnúť,“ dodal.

Ruské sily podľa neho pokračujú v postupe na Lysyčansk z juhu, od Toškivky a Zolotého, boje sa odohrávajú v okolí obce Myrna dolyna. Rusi sa zároveň snažia upevniť front v obciach Raj-Oleksandrivka a Loskutivka, ktoré dobyli v predchádzajúcich dňoch.

Do Lysyčansku už vstupovali ruské „diverzne prieskumné jednotky“, ich útok však zmarili, dodal Hajdaj. Rusi sa však zmocnili dediny Mykolajivka.

Hajdaj neuviedol, kedy by sťahovanie ukrajinských obrancov z mesta, ktoré zhruba mesiac zažívalo jedny z najprudších bojov od začiatku ruskej invázie, malo začať, ani ako dlho by malo trvať, pripomenula agentúra Reuters.

Územné zisky

Strata Severodonecku a Lysyčansku by nepredstavovala zásadný zlom vo vojne, uviedol v piatkovom hodnotení americký Inštitút pre výskum vojny (ISW). Ukrajinci podľa neho „v zásade dosiahli svoj cieľ“ tým, že v bitke spomalili a oslabili ruské jednotky.

„Ruské útočné operácie sa v najbližších týždňoch pravdepodobne zastavia, či už sa ruské sily zmocnia oblasti Severodonecku a Lysyčansku, alebo nie,“ myslí si inštitút.

Ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom hlásení oznámil, že Rusi pri postupe podnikajú tankové, mínometné a letecké útoky na ukrajinské pozície. Útok na dedinu Borivske, ktorá leží rovnako ako Severodoneck na východnom brehu rieky Severný Doneck, sa obrancom podarilo odraziť.

Rusko si v uplynulých pripísalo v Donbase výrazné územné zisky. Prerazenie ukrajinskej obrany pri Toškivke umožnilo ruským jednotkám začať obkľúčenie Lysyčanku. To zvýšilo tlak na obrancov Severodonecka, ktorých zásobovanie sa stáva čoraz zložitejším.

Obsadením Severodnecku a Lysyčanska by sa Rusko priblížilo k splneniu jedného zo svojich deklarovaných vojnových cieľov, a to získaniu plnej kontroly nad Luhanskou oblasťou, ktorej územie Moskva krátko pred februárovou inváziou uznala ako samostatnú „republiku“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet