Na hlavný obsah

USA a Kanada budú spoločne koordinovať prijímanie sankcií proti Rusku

Hovoria o ďalších obmedzeniach pre ruskú ropu.

USA a Kanada budú spoločne koordinovať prijímanie sankcií proti Rusku
Americká ministerka financií Janet Yellenová (vľavo) a jej kanadská rezortná kolegyňa Chrystia Freelandová. Foto: TASR/AP

Spojené štáty a Kanada si sľúbili spoluprácu pri uvaľovaní ďalších odvetných sankcií proti Rusku, ktoré pred takmer štyrmi mesiacmi začalo inváziu na Ukrajinu. Podľa agentúry Reuters to uviedli ministerky financií USA a Kanady Janet Yellenová a Chrystia Freelandová.

Političky uviedli, že so spojencami rokujú aj o ďalšom obmedzení energetických príjmov Moskvy zavedením cenového stropu na ruskú ropu.

„Veľmi sa teším na to, keď budeme s ministerkou Yellenovou diskutovať o spoločných ekonomických výzvach,“ uviedla Freelandová. Jedným z bodov rokovania preto bolo aj posilnenie sankcií proti Rusku.

„Rokujeme o cenových stropoch alebo cenovej výnimke, ktorá by posilnila a zvýšila nedávne energetické obmedzenia zo strany Európy, USA, Spojeného kráľovstva a ďalších krajín. Tiež by stlačila cenu ruskej ropy, znížila Putinove príjmy a zároveň by umožnila väčšie dodávky ropy na svetový trh,“ povedala Yellenová novinárom.

Ďalšie sankcie

USA, Kanada, Británia a niektoré ďalšie krajiny zakázali dovoz ruskej ropy. Európska únia začiatkom júna schválila šiesty balík sankcií, ktorého súčasťou je zákaz dovozu väčšiny ruskej ropy od prelomu roka.

„Veľmi aktívne na tom s našimi partnermi pracujeme,“ odpovedala Yellenová. Pýtali sa jej, či americký prezident Joe Biden plánuje na budúci týždeň na samite lídrov krajín G7 v Nemecku hľadať konsenzus k plánu na zvýšenie cien ropy.

Podľa Freelandovej je „naozaj dobrý nápad“ pokúsiť sa obmedziť príjmy Ruska z predaja ropy. Uznala však, že to bude pre európske krajiny náročné. „Cestou vpred je skutočne rokovať s našimi európskymi partnermi a uznať, akú zásadnú úlohu hrajú v tomto rozhodovaní,“ povedala kanadská ministerka. Do akéhokoľvek rozhodovania podľa nej musia zahrnúť aj Ukrajinu.

Yellenová a Freelandová sa zaviazali spolupracovať okrem iného pri zvyšovaní výroby energií či posilňovaní dodávateľských reťazcov. Uviedli, že treba krátkodobo zvýšiť produkciu fosílnych palív, aby sa vyriešili vysoké náklady na plyn a energiu, ale zdôraznili význam prechodu na čistejšie energetické zdroje, ktoré podľa nich odstránia závislosť od Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet