Na hlavný obsah

USA oznámili nové sankcie proti Rusku, chcú zvýšiť tlak na Putina

Uviedlo ich ministerstvo financií.

USA oznámili nové sankcie proti Rusku, chcú zvýšiť tlak na Putina
Foto: TASR/AP

Spojené štáty vo štvrtok (2. 6.) oznámili nové sankcie proti Rusku pre inváziu na Ukrajinu. Opatrenia sa dotknú spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina, majetku najbohatších Rusov alebo vládnych činiteľov, napísal server CNN. Cieľom je podľa Bieleho domu okrem iného zvýšiť tlak na Putina a jeho okolie.

Americké ministerstvo financií vo vyhlásení napísalo, že mieri „na kľúčové siete, ktoré ruská elita vrátane samotného Putina využíva na snahu ukrývať a presúvať peniaze a anonymne si užívať luxusný tovar po celom svete“ a vyhnúť sa tak sankciám, ktoré Západ proti Rusku už zaviedol.

Ministerstvo financií okrem iného identifikovalo jachty Graceful a Olympia ako majetok, „na ktorom má záujem prezident Vladimir Putin“.

Ruský prezident sa na nich niekoľkokrát plavil, okrem iného minulý rok v Čiernom mori spoločne s bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom. Úrad sa zameral aj na dve sprostredkovateľské firmy súvisiace s prenájmom luxusných plavidiel alebo letectvom.

Na zozname aj dirigent či hovorkyňa rezortu diplomacie

Z ruských elít amemrické sankčné opatrenia dopadnú na hovorkyňu ruského ministerstva zahraničia Mariju Zacharovovú, dirigenta a blízkeho priateľa ruského štátnika Sergeja Rodlgina a tretieho najbohatšieho Rusa Alexeja Mordašova. Túto trojicu na sankčný zoznam už na konci februára umiestnila aj Európska únia.

Spojené štáty a ostatné západné krajiny uvrhli na Rusko bezprecedentné sankcie po jeho invázii na Ukrajinu 24. februára. Posledný veľký balík Washington oznámil spolu s EÚ po stiahnutí ruských vojsk zo severu napadnutej krajiny, kedy vyšla najavo zverstvá páchané v obciach okolo Kyjeva.

Štáty Európskej únie sa vo štvrtok zhodli na šiestom balíku protiruských sankcií, vrátane embarga na dovoz väčšiny ruskej ropy.

„Vojna prezidenta Putina proti Ukrajine je rovnako útokom na zásady zvrchovanosti a územnej celistvosti, zakotvené v Charte OSN. USA budú naďalej podporovať ukrajinský ľud a zároveň presadzovať vyvodenie zodpovednosti prezidenta Putina a tých, ktorí umožňujú ruskú agresiu,“ uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničia Antony Blinken.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet