Na hlavný obsah

V Kyjeve sa opäť ozývali výbuchy, rakety zasiahli aj obytnú budovu

Zomrel jeden človek, šesť sa zranilo.

V Kyjeve sa opäť ozývali výbuchy, rakety zasiahli aj obytnú budovu
Rakety zasiahli obytný dom v Kyjeve. Foto: Twitter

Ruská armáda v nedeľu (26. 6.) ráno vypálila niekoľko rakiet na ukrajinskú metropolu a zasiahla dve obytné budovy. Podľa kyjevského starostu Vitalija Klička najmenej jeden človek zomrel, šesť ľudí sa zranilo.

Podľa agentúry AP išlo o prvý ruský útok na Kyjev za tri týždne a Kličko ho označil za „symbolický útok“ pred samitom NATO, ktorý sa koná tento týždeň v Madride. V nedeľu tiež začal za účasti amerického prezidenta Joea Bidena v Nemecku samit skupiny G7.

Niekoľko explózií sa po 6.00 h miestneho času ozvalo v Ševčenkivskej štvrti. Svedkovia z miesta tvrdia, že išlo o ostreľovanie raketami. Ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko na sieti telegram napísal, že na Kyjev a Kyjevskú oblasť vypáleili 14 striel.

Agentúra Unian s odvolaním sa na hovorcu ukrajinského letectva Jurija Ignata uviedla, že Moskva použila vysoko presné riadené strely Ch-101 vypálené z Kaspického mora, ktoré majú dosah až 5 500 kilometrov.

Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že cieľom útoku bola kyjevská zbrojovka a že správy o zasiahnutí obytných budov sú falošné. Podľa Moskvy škody na obytných budovách spôsobil pád strely ukrajinskej protiraketovej obrany.

Záchranné práce

Na mieste zasahovali takmer dve desiatky záchranných jednotiek, uviedla ukrajinská záchranná služba. Podľa nej rakety zasiahli 9-poschodovú budovu, v ktorej čiastočne zničili niekoľko horných poschodí.

Záchranári novinárom neskôr povedali, že sa im z trosiek podarilo vyslobodiť okrem iného sedemročné dievča a jej matku. Podľa nich v troskách zomrel jeden muž, pravdepodobne otec dievčaťa.

Agentúra AFP s odvolaním sa na svojich novinárov píše, že sa okolo 06.30 h miestneho času ozvali štyri explózie. Rakety zasiahli podľa nej obytný komplex neďaleko centra, čo spôsobilo požiar.

Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka raketa zasiahla v Kyjeve tiež škôlku. Na twitteri Heraščenko napísal, že medzi zranenými je aj občianka Ruska. „Žena, ktorú záchranári vytiahli z trosiek, je Ruska. Je v nemocnici. Rusi strieľajú Rusov,“ uviedol.

Rakety padali aj inde

Letecký poplach v noci vyhlásili aj v niekoľkých ďalších mestách Ukrajiny, najmä na východe. Dva raketové útoky mierili aj na Čerkaskú oblasť na strednej Ukrajine, kde strely blízko mesta Čerkasy zasiahli okrem iného most na dôležitej ceste medzi východom a západom krajiny.

Podľa gubernátora Ihora Tabureca jeden človek zomrel, päť ďalších je zranených.

Ostreľovali v noci opäť aj Charkov, podľa agentúry Ukrinform rakety zasiahli priemyselnú štvrť. Ruská armáda sa teraz na východe krajiny sústredí najmä na dobytie mesta Lysyčansk, ktoré leží v Luhanskej oblasti na okraji mesta Severodoneck.

V nedeľu čelil Lysyčansk intenzívnemu ostreľovaniu, zničili televíznu vežu a vážne poškodili cestný most.

Len v sobotu (25. 6.) Rusko podľa Zelenského ostreľovalo územie Ukrajiny celkovo 45 raketami, podľa neho si to vyžiadalo opäť aj obete. Pri útoku na mesto Sarny na severozápade krajiny podľa ukrajinského velenia zomreli traja ľudia a ďalší štyria boli zranení, napísala DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet