Na hlavný obsah

Výročného zjazdu KOZ sa zúčastnil aj premiér Heger, vypočul si kritiku

Účastníci volajú po spoločnom dialógu.

Výročného zjazdu KOZ sa zúčastnil aj premiér Heger, vypočul si kritiku
Premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) otvorila svoj 9. zjazd. Pozvanie na slávnostnú časť prijali zástupcovia zamestnávateľov, samosprávy, aj predseda vlády Eduard Heger (OĽANO), ktorý si vypočul spŕšku kritiky.

Sociálni partneri sa však zhodli, že musia vytvárať dialóg a teda plánovať, rokovať a posúvať Slovensko dopredu spolu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Od nástupu novej vlády po voľbách v roku 2020 sa relatívne dobré vzťahy medzi členmi tripartity pokazili. Zhodnotil to prezident KOZ Marián Magdoško.

Občasné rokovania bez riadneho plánu podľa neho často nedopadli dobre. Upozornil, že vláda sociálnych partnerov dokonca obchádzala.

„Boli prípady, kedy sa vzácne zhodli všetci sociálni partneri, že materiál by sa mal stiahnuť, alebo iná požiadavka by sa mala prerokovať na tripartite. Vláda to odignoruje a materiály posúva následne do parlamentu,“ vysvetlil Magdoško.

Sociálny dialóg

Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mário Lelovský tiež pripomenul, že sociálny dialóg tvoria spolu s vládou zamestnávatelia aj odborári.

„Sociálny dialóg sa volá preto dialóg, lebo rozprávate vy a my. A na čom sa dohodneme má vláda vykonať. Snažme sa, pokiaľ je to možné, dospieť k dohode a vláde len povieme nech koná tak, ako sme sa dohodli,“ povedal viceprezident RÚZ.

Riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák zdôraznil, že sociálni partneri sa musia zamerať na tri veci.

„Aby sme spoločne začali formovať hospodársku politiku. Ak nezačneme spoločne spájať sily kvôli reformám, tak budeme svedkami toho, čo na Slovensku už nastalo. Niet sily nad nami, ktorá by ukázala ministrom, kto z nich má zobrať zodpovednosť do rúk,“ zdôraznil Kaliňák.

Moderná a úspešná krajina

A do tretice požiadal delegátov zjazdu KOZ, aby sa nenechali znechutiť ani odradiť. Na mimoriadnom rokovaní tripartity sa tento týždeň zúčastnil aj premiér. Aj vo štvrtok (16. 6.) sociálnych partnerov vyzval, aby neboli ticho.

„Pokojne pokračujte vo veľmi priamočiarej komunikácii, pretože to je to, čo potrebujeme. Chcem, aby sa Slovensko stalo modernou a úspešnou krajinou. Viem, že na to, aby sa nám to podarilo, nestačia ani peniaze z EÚ. Bude to stáť na našej spolupráci a tripartite,“ dodal Heger.

V piatok (17. 6.) delegáti zjazdu zvolia nového predsedu KOZ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál