Na hlavný obsah

Zajali sme skoro 6 500 ukrajinských vojakov, tvrdí Šojgu

Hovorí aj o odmínovaní Berďansku a Mariupola.

Zajali sme skoro 6 500 ukrajinských vojakov, tvrdí Šojgu
Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: SITA/AP

Do ruského zajatia sa dostalo celkovo 6 489 ukrajinských vojakov vrátane 126 za ostatných päť dní. Oznámil to v utorok (7. 6.) ruský minister obrany Sergej Šojgu na porade o doterajších výsledkoch ruského ťaženia proti Ukrajine. Ruská agresia proti susednej Ukrajine začala na konci februára a pokračuje 104. dňom.

„Za päť dní sa do zajatia vzdalo 126 vojakov ukrajinských ozbrojených síl, ich celkový počet predstavuje 6 489 (zajatcov),“ povedal Šojgu podľa ruskej agentúry TASS.

Ukrajinský generálny štáb zase tvrdí, že od začiatku invázie už „zničili“ 31 360 ruských vojakov vrátane 110 za posledných 24 hodín. Nespresňuje však, koľko ruských vojakov sa vzdalo. O vlastných stratách Kyjev mlčí.

Tvrdenia strán o stratách spôsobených nepriateľmi nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

Minister Šojgu tiež ohlásil „oslobodenie“ značnej časti neuznávanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DNR a LNR) až k ľavému brehu rieky Severný Doneck. A to vrátane miest Lyman, Svjatohirsk a ďalších 15 obcí.

Šojgu tiež tvrdil, že prístavy Berďansk a Mariupol, dobyté ruskými vojskami, sú odmínované a pripravené odpraviť lode naložené obilím.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzápätí podľa agentúry Reuters kritizoval, že sa Rusko snaží vyviezť do cudziny ukradnuté ukrajinské obilie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet