Na hlavný obsah

Zelenskyj: Rusko sa snaží odstrániť skutočnosť, že Ukrajina existuje

EÚ vyzval na uvalenie ďalších sankcií proti Rusku.

Zelenskyj: Rusko sa snaží odstrániť skutočnosť, že Ukrajina existuje
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na konferencii Globsec vo štvrtok (2. 6.) upozornil, že blokáda ukrajinských prístavov je hrozbou pre celý svet. „Potravinová bezpečnosť je v ohrození a cena základných produktov rapídne rastie. Ak tomu nebudeme schopní predísť, uvidíme politický chaos v Afrike či Ázii a následnú migračnú krízu v Európe.“

Ako tvrdí, jedným z najdôležitejších cieľov ruskej armády sú mosty a rieky. „Stáva sa, že Rusi zaútočia tromi raketami na jeden most a úplne ho zničia. Nesmieme podceňovať potenciál ruských útokov na vodné zdroje,“ doplnil. Apeloval tiež na rieku Dunaj a dôležitosť jej čistoty.

Ďalšie sankcie proti Rusku

„Rusko sa snaží podmaniť si druhé národy, zničiť identitu iných krajín a zabezpečiť si jednotu. To je to, čo robia na Ukrajine. Snažia sa odstrániť skutočnosť, že Ukrajina existuje,“ uviedol prezident.

Ukrajinský prezident opäť vyzval na uvalenie ďalších sankcií Európskej únie na Rusko a na dodávanie väčšieho počtu zbraní. Za doterajšiu pomoc sa poďakoval. „Je dôležité konať urgentne, treba pristúpiť k siedmemu balíku sankcií. Pokiaľ stále existujú prepojenia medzi ruskom a Európou, Rusko bude zneužívať moc.“

Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina chce byť plnohodnotnou súčasťou Európy. Dodal, že pokiaľ Rusko bude cítiť, že Európska únia nie je jednotná a nedokáže sa zhodnúť na kandidátskom statuse Ukrajiny, bude konflikt pretrvávať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet