Na hlavný obsah

Ak by SaS odišla, koalícia by mala problém. Nepomohli by jej ani odídenci z ĽSNS

Prispel k tomu aj prestup Juraja Krúpu z OĽANO do SaS.

Koalícia bez strany SaS postupne stráca šancu vládnuť v trojici. Prispel k tomu aj prestup Juraja Krúpu z OĽANO do SaS. Prípadnej trojkoalícii by už nepomohli ani bývalí členovia ĽSNS a nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu. Na dosiahnutie väčšiny by chýbal jeden hlas.

Pre Igora Matoviča nie je novinkou, že klub OĽANO stráca v parlamente silu. V minulých volebných obdobiach ho poslanci opúšťali pravidelne. V tom predošlom odišla napríklad aj Veronika Remišová (Za ľudí) spolu s ďalšími štyrmi poslancami.

Prípadný odchod SaS

Odchod poslancov môže stáť Igora Matoviča a prípadnú budúcu koalíciu väčšinu v parlamente. K tomuto scenáru prispel aj piatkový (29. 7.) vstup Juraja Krúpu do SaS.

Ak by sa uskutočnil možný odchod SaS z koalície, z vládneho štvorlístka by sa stal už len trojlístok. A to by mohlo znamenať problém.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

OĽANO, Sme rodina a Za ľudí majú po prestupe Juraja Krúpu 68 poslancov, respektíve po prípadnom septembrovom príchode Márie Kolíkovej (SaS) do parlamentných lavíc len 67. Na väčšinové vládnutie potrebujú 76 zákonodarcov.

Na jeseň klub Sme rodina posilnia zrejme traja poslanci – Romana Tabák, Ján Krošlák a Jozef Šimko. Podporu vláde zatiaľ zaručujú aj nezaradení poslanci a bývalí členovia OĽANO Ján Mičovský a Katarína Hatráková.

Na koaličnú väčšinu by však už nestačila ani podpora troch odídencov z ĽSNS – Tomáša Tarabu a Štefana, Filipa Kuffovcov. Mala by tak garanciu 75 poslancov a na väčšinu v parlamente by im chýbal ešte jeden hlas. Navyše je otázne, či by odídenci z ĽSNS koalíciu podporili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko