Na hlavný obsah

Ceny nehnuteľností stále rastú, dopyt po kúpe bytov však neutícha

K zvratu môže dôjsť budúci rok, tvrdia odborníci.

Ceny nehnuteľností stále rastú, dopyt po kúpe bytov však neutícha
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Hoci realitná bublina sa stále nafukuje a ceny nehnuteľností rástli aj koncom júna, dopyt po kúpe bytov neutícha. Odborníci však tvrdia, že vlastné bývanie sa stáva postupne menej dostupným. Záujem je predovšetkým o cenovo prijateľné menšie dvojizbové byty. K zvratu pravdepodobne tento rok nedôjde.

Ceny nehnuteľností monitoruje pravidelne Realitná únia. Kým v máji sa ceny medziročne zdvihli o viac ako 31 %, v júni sa zvýšili ešte viac. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

„Hodnota nášho realitného barometra, ktorý monitoruje ceny bytov na Slovensku, sa ku koncu júna medziročne zvýšila o 32 %. Zaujímavé je, že tento dynamický rast vidíme naprieč celým Slovenskom,“ vysvetlil realitný poradca Vladimír Kubrický.

Kým koncom roka 2020 zaplatili kupujúci v krajských mestách 2 000 eur za štvorcový meter (m²), koncom tohto roka to už môže byť aj 3 000 eur za m², čo by znamenalo nárast o 50 % za dva roky. Dopyt po novom bývaní napriek tomu pretrváva. Najväčší záujem je o menšie jedno- až dvojizbové byty.

Vyššie úrokové sadzby

Odborníci sa zhodujú, že realitným trhom ešte môžu „zamávať“ vyššie úrokové sadzby, ku ktorým pristupuje väčšina bánk. Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák predpokladá, že rast cien nehnuteľností sa spomalí, ale k spľasnutiu bubliny podľa neho nedôjde.

„Platí preto, že bývanie sa stáva postupne menej dostupným. V budúcnosti budú čoraz výraznejšiu rolu zohrávať práve úspory,“ dodal Horňák. Kto úspory nemá, musí s kúpou počkať. Analytik OVB Marián Búlik konštatuje, že mnohí dnes narážajú na svoj cenový strop.

„A upúšťajú od kúpy nehnuteľnosti, zostávajú vo svojej vlastnej, poprípade ju zrekonštruujú. Ľudia, ktorí zvažovali kúpu investičného bytu, od tohto zámeru často ustupujú. Vzhľadom na príliš vysoké ceny nehnuteľností vychádza už príliš nízka ziskovosť takéhoto projektu,“ doplnil Búlik.

To všetko môže podľa neho znamenať znižovanie dopytu, a tým klesanie cien nehnuteľností. Odborníci sa zhodli, že to môže nastať až na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika