Na hlavný obsah

Dôchodcovia začínajú zbierať podpisy pod petíciu. Žiadajú mimoriadne zvýšenie penzií

Seniori majú aj ďalšie požiadavky.

Dôchodcovia začínajú zbierať podpisy pod petíciu. Žiadajú mimoriadne zvýšenie penzií
Na snímke seniori si vykladajú nákup do auta. Foto: TASR

„Aj seniori chcú dôstojne žiť“ – tak znie petícia, ktorú spustila Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) . Ich hlavné požiadavky sú mimoriadna valorizácia dôchodkov vo výške 8 percent, ale aj výplata 14. dôchodku v novembri.

Súbežne s petíciou chcú rokovať s koaličnými aj opozičnými parlamentnými stranami. Rezort práce pod vedením Milana Krajniaka (Sme rodina) pripravuje riešenie, ktoré oznámi koncom leta. Opozícia chce pomôcť so zbieraním podpisov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Dôchodcovia veľa minú len na potraviny

Priemerný dôchodok je aktuálne 515 eur. Dvaja manželia na dôchodku vyžijú s odretými ušami. Veľa minú len na potraviny, tvrdí podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku František Jedinák.

„Mesačne to vychádza okolo 450 eur čisto len na potraviny a sú tu ďalšie náklady, ktoré súvisia s reálnym životom – voda, plyn, elektrina,“ vymenúva Jedinák.

Predseda JDS Michal Kotian zdôrazňuje, že pre zlepšenie životnej úrovne seniorov žiadajú vládu o pomoc. Konkrétne požiadavky spísali aj pod petíciu.

„Mimoriadnu valorizáciu dôchodkov vo výške 8 % do konca roka 2022, ďalej vyplatenie 14. dôchodku v novembri 2022,“ ozrejmuje Kotian.

Trvajú aj na rozmrazení minimálnych dôchodkov či zvýšení príspevku na rehabilitačné pobyty v kúpeľoch. Do septembra, kedy bude po dovolenkách prvá schôdza parlamentu, chcú vyzbierať 100 000 podpisov.

Opozícia ich požiadavky podporuje

Poslanec Peter Cmorej (SaS) hovorí, že v koalícii si vedia predstaviť podporu niektorých požiadaviek dôchodcov, ale podľa neho všetko závisí od finančných možností rozpočtu.

„Aj rozmrazenie minimálneho dôchodku aj mimoriadna valorizácia majú v čase zvýšenej inflácie svoje rácio, ale treba to dobre prepočítať,“ hovorí Cmorej.

Hoci sa koaličná SaS odvoláva na možnosti rozpočtu, rezort práce, ktorý vedie minister Milan Krajniak (Sme rodina), už chystá riešenie. „Na základe požiadaviek Jednoty dôchodcov pripravuje rezort práce možnosti ďalšej inflačnej pomoci pre seniorov, ktorej návrh predstavíme koncom leta,“ píše sa v stanovisku ministerstva.

Opoziční poslanci z mimoparlamentnej strany Hlas-SD podporujú požiadavky Jednoty dôchodcov. Erik Tomáš pripomína, že sa o ich presadenie v parlamente už snažili.

„Predložili sme vyplatenie plnohodnotného 13. dôchodku, ako aj vyplatenie tzv. 14. dôchodku. Navrhli sme mimoriadnu valorizáciu penzií, vrátane rozmrazenia tých minimálnych. Všetko toto vládna koalícia zmietla zo stola,“ tvrdí Tomáš.

Poslanec Jednote dôchodcov sľúbil aj podporu pri zbere podpisov pod petíciu. Kým inflácia nateraz dosahuje vyše 13 percent, valorizácia dôchodkov v tomto ruku je len 1,3 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál