Na hlavný obsah

Európsky parlament odsúdil Orbánove výroky o miešaní rás

Sú porušením hodnôt Európskej únie.

Európsky parlament odsúdil Orbánove výroky o miešaní rás
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Nedávne výroky maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý vystúpil proti miešaniu Maďarov s ľuďmi s mimoeurópskymi koreňmi, ostro odsúdil Európsky parlament (EP). Orbánove vyjadrenia označil v sobotu (30. 7.) za neprijateľné a zdôraznil, že sú v rozpore s hodnotami Európskej únie (EÚ), informovala agentúra DPA.

„My, lídri politických skupín v EP, rezolútne odsudzujeme nedávne otvorene rasistické výroky premiéra Orbána, ktorý vyhlásil, že nechce byť súčasťou národa zmiešanej rasy,“ uviedla v sobotnom vyhlásení takzvaná konferencia predsedov.

Tú tvoria predseda EP a šéfovia jednotlivých parlamentných frakcií. Takéto výroky jasne porušujú „naše hodnoty, ktoré sme zakotvili v zmluvách EÚ“, dodáva sa vo vyhlásení.

Rasizmus treba odsúdiť, tvrdí EP

V prejave v rumunskom Sedmohradsku, kde žije početná maďarská menšina, Orbán minulý víkend opätovne odmietol „multietnickú“ spoločnosť.

„Existuje svet, v ktorom sa európske národy miešajú s tými, ktorí prichádzajú z mimoeurópskych krajín. To je svet zmiešaných rás,“ povedal Orbán. „Na druhej strane je tu napríklad Karpatská kotlina, kde sa spolu miešajú európske národy ako Maďari, Rumuni či Slováci. Môžeme sa miešať spolu, ale nechceme byť rasovými miešancami,“ dodal.

„Rasizmus a diskrimináciu v akejkoľvek podobe je treba jednoznačne odsúdiť a taktiež s ňou musíme účinne bojovať na všetkých úrovniach,“ zdôraznila konferencia predsedov.

Orbánova strana Fidesz bola do predošlého roka súčasťou Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá je hlavným konzervatívnym zoskupením v EP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet