Na hlavný obsah

Hypotéky na Slovensku môžu opäť zdražieť

Ceny nehnuteľností zrejme nepôjdu dole ani po zvýšení úrokových sadzieb.

Hypotéky na Slovensku môžu opäť zdražieť
Ilustračná snímka - nájomné byty. Foto: RTVS

Hypotéky môžu na Slovensku v budúcnosti zdražieť, ale nie až na takú úroveň ako v susednom Česku. V reakcii na zvýšenie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) to konštatujú ekonomickí analytici.

Nateraz klesá záujem o investičné byty. Pokles cien nehnuteľností v blízkom čase však realitní makléri zatiaľ nepotvrdili.

Po rozhodnutí ECB zvýšila ako prvá ešte minulý piatok úrokové sadzby na všetky fixácie Všeobecná úverová banka. „VÚB banka upravila úrokové sadzby na všetkých fixoch o 0,3 percenta,“ konštatoval jej hovorca Dominik Miša.

Zvyšovanie oznámila aj Prima banka – pri trojročnej fixácii na 1,8 % a pri päťročnej na 2,4 % . Hypotéky so 7-ročnou fixáciou zatiaľ nezmenila.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Predpokladá sa ďalšie zvyšovanie

Matej Dobiš z Finančného kompasu však zdôrazňuje, že český scenár vysokého zdražovania hypoték Slovensko nečaká, keďže Česko nie je v eurozóne.

„Patríme pod Európsku centrálnu banku, a tá rozhoduje zároveň aj v krajinách, kde už sú obrovské rozdiely v menovej politike. A ona si nemôže dovoliť tak rapídne navýšiť úrokovú sadzbu v krajinách, ako sú Taliansko a Španielsko,“ vysvetlil pre Rádiožurnál.

Česká národná banka koncom júna potiahla základnú sadzbu na 7 percent. Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka na konci roka 2023 dosiahnu sadzby ECB dve percentá. Analytik INESS Juraj Karpiš však predpokladá, že to môže byť časom aj viac. „Tipol by som si, že by sme mali dosiahnuť 5 percent do dvoch rokov.“

Nezáujem o nákup nehnuteľností?

Keďže sa éra lacných pôžičiek končí, realitní makléri pripúšťajú výrazné ochladenie záujmu o kúpu nehnuteľností. Z trhu sa pomaly sťahujú investiční kupujúci, ktorých bolo okolo 20 až 30 percent. „Ľudia, ktorí kupujú byty investične s cieľom zarobiť, už na trhu nie sú, pretože pochopili, že už nie je na nákup vhodná doba,“ poznamenala predsedníčka Asociácie realitných kancelárií Daniela Danihel Rážová.

Na to, či v blízkom čase pôjdu ceny nehnuteľností dole, sa však podľa prezidenta Národnej asociácie realitných kancelárií Jána Palenčára nateraz odpovedať nedá. „Musíme si ešte počkať dva mesiace a pokiaľ sa úrokové sadzby dostanú na úroveň 3,5 – 4 percenta, vtedy budeme vedieť zhodnotiť priamy dosah na realitný trh.

Dodal , že pre niektorých je kúpa bytu istota, že pri vysokej inflácii neprídu o úspory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika