Na hlavný obsah

Jeden z najlepších gitaristov všetkých čias sa venuje aj astrofyzike

Brian May oslavuje 75. narodeniny.

Jeden z najlepších gitaristov všetkých čias sa venuje aj astrofyzike
Britský hudobník Brian May. Foto: TASR/AP

Brian May, ktorý sa narodil 19. júla 1947, sa už roky radí k najlepším britským gitaristom. Bytostne sa spája s rockovou skupinou Queen, v ktorej hrá od jej vzniku.

Majster gitarových sól s vlastnoručne vyrobeným nástrojom, ktorý pre Queen napísal niekoľko zásadných hitov, sa angažuje aj v ochrane prírody a báda vo hviezdach.

Časopis Rolling Stone ho v roku 2014 zaradil na 26. miesto v stovke najlepších gitaristov všetkých čias. May v utorok (19. 7.) oslavuje svoje 75. narodeniny.

Mal pätnásť, keď začínal hrať na gitare v miestnych skupinách. Veľmi sa mu páčila gitara Fender Stratocaster, nemohol si ju však dovoliť.

Spolu s otcom si doma vyrobil vlastnú gitaru. Jej telo vyrezali z 200-ročného mahagónového obloženia krbu, pružiny použili z motorky a celá gitara tak vyšla na osem libier. Na tejto krbovej gitare nahral Brian May všetky známe platne skupiny Queen.

Prvé hudobné kroky

Hrať začínal May v skupine The Others, v roku 1969 založil s bubeníkom Rogerom Taylorom a spevákom Timom Staffellom kapelu Smile. Staffella za mikrofónom čoskoro vystriedal jeho spolubývajúci z internátu, spevák pôvodom zo Zanzibaru Farookh Bulsara, ktorý mal veľmi presnú predstavu o podobe kapely.

Bulsara si zmenil meno na Freddie Mercury, skupina sa rozšírila o štvrtého člena, basgitaristu Johna Deacona, a premenovala sa na Queen. Premiéru mali 8. januára 1971, keď prvýkrát koncertovali v známom londýnskom hudobnom klube Marquee.

V júli 1973 vydali prvý album s názvom Queen, v marci 1974 druhý Queen II. V apríli 1974 sa vydali na prvé americké turné, May však dostal žltačku a Queen sa vrátili domov. Zvyšok turné za nich dohrala skupina Kansas.

V novembri 1975 vyšiel štvrtý štúdiový album A Night At The Opera, ktorý sa dostal na prvú pozíciu rebríčka. V decembri 1975 viedli prvýkrát aj singlovú hitparádu so skladbou Bohemian Rhapsody. To už sláva skupiny Queen prekročila hranice Spojeného kráľovstva.

Skupinu Queen považujú v rockovom svete dodnes za jednu z najkvalitnejších hudobných zostáv. Táto britská formácia žiarila dve desaťročia na špičke svetového rocku s hitmi ako Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Radio Ga Ga, A Kind of Magic alebo The Show Must Go On.

Tichý a nenápadný May, ktorý pôsobil ako dokonalá protiváha živelného Mercuryho, je autorom rockových skladieb We Will Rock You, Tie Your Mother Down, Save Me alebo I Want It All.

Mercuryho smrť

Po Mercuryho smrti v novembri 1991 vydal May dva sólové albumy – Back to the Light (1992) a Another World (1998). V roku 2005 vyrazili Queen po devätnástich rokoch na koncertné turné, ale už bez Deacona.

Mercuryho nahradil britský spevák Paul Rodgers a v apríli 2005 prvýkrát hrali aj v Česku. V roku 2008 vydali album The Cosmos Rocks. Od roku 2012 skupina vystupuje s americkým spevákom Adamom Lambertom.

Kvôli hudbe May pred viac ako 30 rokmi prerušil štúdium astrofyziky, odboru sa ale nikdy úplne nevzdal. Ako spoluautor je napríklad podpísaný pod knihou Tresk! Úplné dejiny vesmíru, ktorá vyšla v roku 2006.

O rok neskôr na londýnskej Imperial College obhájil doktorandskú prácu na tému medziplanetárneho prachu a získal titul Ph. D. V rokoch 2008 a 2012 pôsobil na liverpoolskej Univerzite Johna Mooresa.

May sa v roku 1974 oženil s Chrissie Mullenovou, s ktorou má tri deti. Pár sa v roku 1988 rozviedol a May si v roku 2000 vzal dlhoročnú priateľku, herečku Anitu Dobsonovú.

V máji 2020 uviedol May na svojom instagrame, že bol po srdcovej príhode „veľmi blízko smrti“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet