Na hlavný obsah

Jednota dôchodcov vyzýva vládu, aby rozmrazila minimálne dôchodky

Ministerstvo práce si nechalo vypracovať analýzu.

Jednota dôchodcov vyzýva vládu, aby rozmrazila minimálne dôchodky
Na snímke seniori si vykladajú nákup do auta. Foto: TASR

Jednota dôchodcov Slovenska vyzýva vládu, aby rozmrazila minimálne dôchodky. Dáva do pozornosti tých seniorov, ktorí dostávajú veľmi nízke penzie. Najnižší minimálny dôchodok predstavuje sumu 334,3 eur.

Jednota dôchodcov si uvedomuje takzvaný princíp zásluhovosti. Tvrdí však, že teraz sú ťažké časy, a preto štát nemôže nechať vyše 140 000 dôchodcov bez finančnej kompenzácie.

Ministerstvo práce reaguje, že si k tomu dalo vypracovať analýzu a zmenu chystá na jeseň.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Na zvýšenie dôchodkov musia počkať

Ministerstvo práce zmrazilo minimálne dôchodky pred dvoma rokmi, keď skokovo predbehli sumy starobných či invalidných.

Dôchodcovia s najnižšími penziami, si budú musieť na ich zvýšenie ešte istý čas počkať. Šéf rezortu práce Milan Krajniak (Sme rodina) však potvrdil, že chystajú zmenu a preto si dali vypracovať Inštitútom sociálnej politiky analýzu.

„Predpokladám, že na jeseň k tomu pripravím materiál, ktorý dám na vládu, kde navrhnem ako ďalej,“ hovorí Krajniak.

Opozícia už niekoľko mesiacov tlačila na vládu, aby seniorom mimoriadne zvýšila všetky dôchodky. Pre penzistov neurobila podľa nej v ťažkých inflačných časoch vôbec nič.

Opozícia vládu kritizuje

Podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Erik Tomáš skonštatoval, že je nemysliteľné, aby v týchto časoch zdražovania boli minimálne dôchodky zmrazené.

„Vláda zmrazila minimálne dôchodky až do roku 2030. To znamená, že niektorí seniori sa rozmrazenia ani nedožijú. Uznávame princíp zásluhovosti, ale musí sa nájsť taký model, aby dôchodcovia s najnižšími dôchodkami mali svoje penzie valorizované,“ vyhlásil.

Podpredsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska Valéria Pokorná už niekoľkokrát upozorňovala, že z minimálneho dôchodku sa nedá dôstojne vyžiť. Dodala, že to nie sú len ženy – matky, ktoré odpracovali 30 rokov avšak nemali dostatočný príjem, pretože sa starali a vychovávali deti.

„Toto sú väčšinou ľudia, ktorí odpracovali 30 rokov za veľmi nízke platy – napríklad kuchárka alebo nejaký robotník. Tí do Sociálnej poisťovne odvádzali málo,“ povedala Pokorná.

Časovaná bomba dôchodkového systému

Ekonóm Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied vysvetľuje, že slovenský sociálny systém funguje na princípoch zásluhovosti a zároveň solidarity.

„Ak ste mali veľmi nízke príspevky do Sociálnej poisťovne, tak vám vzniká minimálny dôchodkový nárok, napríklad 250 eur. To by bolo veľmi málo. Zákon však hovorí, že nemôžete dostať menej ako takzvaný minimálny dôchodok,“ hovorí Baláž.

Poznamenal, že minimálny dôchodok je istá hranica, ktorú dôchodca dostane aj napriek tomu, že reálny výpočet jeho penzie je oveľa nižší. Zdražovanie zasahuje každého z nás avšak penzisti nie sú podľa neho najchudobnejší.

Sociálno-ekonomický analytik Martin Halás označil minimálne dôchodky za časovanú bombu nášho systému. „Nezvyšovať práve týmto seniorom, týmto ženám ich príjmy, pri tomto bezprecedentnom zdražovaní, je naozaj katastrofa,“ tvrdí.

Minister práce by mal do konca júla dostať spomínanú analýzu, ktorá má okrem minimálnych dôchodkov, zohľadniť ďalšiu jednorazovú pomoc pre nízkopríjmové skupiny ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika