Na hlavný obsah

Poslanec Juraj Krúpa odchádza z klubu OĽANO

Hovorí, že odmieta legitimizovať extrémistov ich prizvaním k moci.

Poslanec Juraj Krúpa odchádza z klubu OĽANO
Na snímke poslanec NR SR Juraj Krúpa. Foto: FB/ Juraj Krúpa

Poslanec Juraj Krúpa odchádza z klubu hnutia OĽANO. Informoval o tom na sociálnej sieti.

„V živote politika, rovnako ako v živote človeka nastane chvíľa, keď sa musí rozhodnúť ako ďalej. Posledné týždne v slovenskej politike priniesli okamihy, s ktorými sa ako občan a politik, vyznávajúci demokratické a liberálne hodnoty, nemôžem stotožniť,“ uviedol Krúpa.

Poslanec tvrdí, že OĽANO už nie je tým istým hnutím ako bolo v roku 2020, kedy vyhralo parlamentné voľby. „Hnutie, ktoré sa prezentovalo tolerantne k rôznym názorovým prúdom, zultrakonzervatívnelo. Čím viac sa jeho hlavný ťah vyprázdňoval od protikorupčnej agendy, tým viac sa začal stupňovať boj proti tzv. liberálnemu peklu,“ tvrdí Krúpa.

Odmieta „koketovanie s extrémistami“

Hovorí, že v poslaneckom klube sa začalo „koketovať so spoluprácou s extrémistami“. Vyvrcholením sa stala „prípustnosť možnosti vytvorenia menšinovej vlády za ad hoc podpory rôznych kriminálnikov, extrémistov a fašistov počas koaličnej krízy. Uvažovať o pokračovaní vo vláde aj za takýchto neprijateľných podmienok sa stalo pre moje poslanecké svedomie červenou čiarou. Nedokážem ju preklenúť,“ priblížil Krúpa.

Pilierom tejto štvorkoalície bola kľúčová zhoda na obrane demokratických hodnôt, hovorí. „Odmietam legitimizovať extrémistov ich prizývaním k reálnej moci.“

„Nemôžem patriť do spoločnosti poslancov, ktorí hrozili popravnými čatami a stavali v čase proticovidových opatrení šibenice pred domami našich zdravotníkov, ktorí zachraňovali s absolútnym vlastným vypätím, životy iným. Preto odchádzam z poslaneckého klubu OĽANO,“ vysvetlil svoje rozhodnutie Krúpa.

Poslanci OĽANO: Koalícia musí pokračovať bez fašistov

Rozhodnutie Juraja Krúpu opustiť poslanecký klub OĽANO považujeme za predčasné, keďže rokovania o budúcnosti koalície stále pokračujú a strana SaS je naďalej jej súčasťou. Reagovali poslanci OĽANO Andrej Stančík a Kristián Čekovský.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) podľa nich jasne hovorí o snahe zachovať štvorkoalíciu. „Odmietame akékoľvek úvahy o menšinovej vláde s podporou ĽSNS. Takáto koalícia opierajúca sa o hlasy opozičných, nezaradených, či fašistických poslancov by nemala dlhú trvanlivosť,“ uviedli poslanci.

„Forma odchodu kolegu Krúpu nás zamrzela. Odísť z kolektívu bez rozlúčky s ľuďmi, ktorí sa mu roky snažili pomáhať, nie je úplne fér. Každopádne mu prajeme všetko dobré,“ reagoval Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽANO.

Upozorňuje, že posledné dni registrujú mimoriadnu snahu o rozbitie poslaneckého klubu OĽANO evidentne s cieľom zabrániť pokračovaniu vlády po avizovanom odchode strany SaS. „Veríme, že vábeniu už nikto ďalší nepodľahne,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko