Na hlavný obsah

Politici čoraz častejšie hovoria o menšinovej vláde

Otvorene už o tejto možnosti hovorí predseda parlamentu aj premiér.

Ak SaS odíde, vláda stratí v parlamente väčšinu, ale neznamená to jej pád ani predčasné voľby. Na nové voľby musia poslanci zmeniť ústavu a potrebujú 90 hlasov.

Pravdepodobnejšie je pokračovanie menšinovej vlády tolerovanej nezaradenými poslancami. Otvorene už o tejto možnosti hovorí predseda parlamentu aj predseda vlády.

„Je možný scenár, že bude menšinová vláda. Áno, tento scenár je, samozrejme, realistický,“ konštatoval premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Pokiaľ budeme vedieť vládne návrhy zákonov prijímať si myslím, že pôjdeme ďalej,“ doplnil predseda parlament Boris Kollár (Sme rodina).

„Matovič je nekompetentný klamár, ktorý nabúral základný chod štátnych inštitúcii a spravil zo slovenskej politiky jednu žumpu plnú lží a nenávisti. Eduard Heger to nemôže a nechce vidieť, preto sa zjavne pripravuje na ďalšiu vládu s fašistami,“ konštatuje poslanec národnej rady a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Menšinová vláda nepotrebuje na prežitie nutne hlasy od kotlebovcov. Stačia tí, ktorí sa do parlamentu dostali na ich kandidátke. Jedným z nich je Jozef Šimko. Zrejme už na jeseň posilní klub hnutia Sme rodina.

Spolu s dvojicou odídencov od OĽANO Ján Krošlákom a Romanou Tabak. Tá jediná prestup zatiaľ nepotvrdila, no menšinovú vládu podporí: „Teraz sa rozhodujem či urobím zo Sme rodina najsilnejší klub,“ vraví.

Ďalšie hlasy môžu poskytnúť aj Ján Mičovský a Katarína Hatráková a za istých okolností aj ďalší odídenec z OĽANO Martin Čepček. To je dokopy 74 hlasov. Aby parlament fungoval, je potrebných 76 hlasov.

Rozhodujúca môže byť podpora trojice poslancov okolo Tomáša Tarabu a tiež Slavěna Vorobelová. Náhradníčka za Mariana Kotlebu zatiaľ nechce povedať či bude vládu tolerovať, podobne zdržanliví sú aj tzv. kuffovci.

„Aj takíto poslanci majú otvorené dvere do nášho klubu, ja som sa s nimi nebavil, neotváral som im dvere,“ hovorí Taraba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko