Na hlavný obsah

Na Srí Lanke platí výnimočný stav

Vyhlásil ho úradujúci prezident.

Na Srí Lanke platí výnimočný stav
Na snímke nový prezident Srí Lanky Ranil Vikramasinghe. Foto: Indická vláda

Úradujúci prezident Srí Lanky Ranil Vikramasinghe vyhlásil výnimočný stav, ktorým chce potlačiť sociálne nepokoje a riešiť hospodársku krízu, ktorá zachvátila túto ostrovnú krajinu.

Toto oznámenie bolo zverejnené formou vládneho vyhlásenia v nedeľu (17. 7.) neskoro večer. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vo vládnom dokumente sa uvádza, že k vyhláseniu výnimočného stavu došlo „v záujme verejnej bezpečnosti, ochrany verejného poriadku a zachovania zásobovania a služieb nevyhnutných pre život spoločnosti“.

Proces voľby nového prezidenta sa začal v sobotu (16. 7.), keď sa na svojom zasadnutí zišiel srílanský parlament. K voľbe novej hlavy štáty by malo dôjsť v stredu (20. 7.).

Jedným z kandidátov je aj Vikramasinghe označovaný za spojenca exprezidenta Gótábaju Rádžapakšu, zosadeného vlnou nedávnych nepokojov.

Protestujúci si však želajú aj jeho odchod z funkcie. Očakáva sa, že prípadné zvolenie Vikramasingha za riadneho prezidenta vyvolá na Srí Lanke ďalšie nepokoje.

Exprezident bral peniaze štátu, tvrdia demonštranti

Vikramasinghe je úradujúcim prezidentom od minulého piatku (15. 7.). Túto funkciu má vykonávať do zvolenia novej hlavy štátu.

Rádžapakša ušiel pred povstaním na Maldivy a potom do Singapuru a podal demisiu. Demonštrácie na Srí Lanke sa začali v apríli a situácia sa výrazne vyostrila v posledných týždňoch.

Podľa demonštrantov Rádžapakša s okruhom blízkych ľudí roky využíval a bral peniaze patriace štátu. Demonštranti jeho vládu zároveň vinili z toho, že urýchlila ekonomický úpadok krajiny.

Táto ostrovná krajina s 22 miliónmi obyvateľov zápasí s nedostatkom devíz, kvôli ktorému má problém zaplatiť dovoz palív, potravín a liekov. Ľudia už mesiace čelia rastúcej inflácii a výpadkom v dodávkach energií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet