Na hlavný obsah

Odborári stále čakajú na zvyšovanie platov v zdravotníctve

Rokovať by sa o tom malo vo štvrtok.

Odborári stále čakajú na zvyšovanie platov v zdravotníctve
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po zvýšení platov pre verejnú a štátnu správu zdravotníci očakávajú, že sú na rade. Rokovať by mali vo štvrtok (14. 7.). Ak nedôjde k dohode s vládou, viac ako 3 000 lekárov podá na jeseň výpovede. Na zvýšenie platov lekárov a sestier opäť vyzvala ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Najskôr Lengvarský sľuboval, že otázku vyšších miezd pre zdravotníkov vyrieši do konca júna. To však vláda nesplnila doteraz. Ministerstvo zdravotníctva hovorí, že plán má pripravený. Aký, to už nespresnilo.

„Pred plánovaným rokovaním na Úrade vlády SR sa nebudeme vyjadrovať k ďalším detailom. Naším prvoradým cieľom je, aby sa zvýšilo finančné ohodnotenie zdravotníckych pracovníkov a aby sa situácia zastabilizovala,“ uviedla hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zdravotníkom však už preteká pohár trpezlivosti. Preto dúfajú, že ak sa odborári s vládou dohodli na platoch pre verejnú a štátnu sféru, svitá na lepšie časy aj im. „Situáciu vnímame už dlhodobo za ťahanie medových motúzikov popod nosy zdravotníkov. Rokovania, ktoré opakovane z úst ministrov zaznievajú, neprinášajú žiadne výsledky,“ povedal Anton Szalay, predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský pripomína, že už od začiatku júla zbierajú od lekárov výpovede. „Lekári inú možnosť, ako zatlačiť na vládu hromadnými výpoveďami, nemajú. Ak nedôjde k reálnym krokom slovenského zdravotníctva, tak výpovede by mohli podať začiatkom jesene,“ zdôraznil.

Podľa informácií RTVS sa dohoda naťahuje preto, že je viacero návrhov, ako by sa mali zvýšiť mzdy jednotlivým zdravotníckym profesiám. Napríklad sestry by mali dostať o 400 eur mesačne viac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko