Na hlavný obsah

Odborníci predstavili COVID odporúčania na leto

Nové a infekčnejšie subvarianty spôsobujú opakované infekcie.

Hoci väčšina infikovaných nemá ťažký priebeh ochorenia, konzílium odborníkov adresuje ľuďom pred letnými dovolenkami desať odporúčaní.

„Testovať by sa mal každý, kto má príznaky zápalu horných dýchacích ciest. Máme na to samotesty a tie rozlíšia, že či ide o nákazu covidom alebo nejaké iné akútne respiračné ochorenie,“ priblížila epidemiologička a členka konzília odborníkov Zuzana Krištúfková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Taktiež odporúčame nosenie rúšok alebo respirátorov najmä v uzavretých priestoroch, kde sa koncentruje väčšie množstvo ľudí, či už sú to MHD, letiskové haly, čakárne,“ dodala primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava a členka konzília Alena Koščálová.

Rovnako by sa mali nosiť aj počas cesty lietadlom, vlakom či autobusom. Epidemiologička odporúča dodržiavať odstupy, neobjímať sa pri stretnutiach ani nebozkávať. Po podaní rúk si ruky treba umyť a dezinfikovať.

Odborníci apelujú na zodpovednosť predovšetkým potenciálnych rizikových pacientov – starších ľudí, ľudí s chronickými ochoreniami, ale aj tehotných žien. „Keď máme príznaky, nemali by sme sa s nimi stýkať,“ prízvukuje Koščálová.

Odborníčka by v súčasnej situácii neodporúčala ani návštevu letných festivalov či iných kultúrnych podujatí bez očkovania.

Podľa konzília by mali byť opatrní tiež tí ľudia, ktorí ochorenie prekonali, ale aj tí, ktorí nepatria k rizikovým skupinám. Nové a infekčnejšie subvarianty totiž spôsobujú opakované infekcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko