Na hlavný obsah

Lekári a zdravotné sestry chcú podať hromadnú výpoveď

Rezort zdravotníctva mal zvyšovanie platov predstaviť do konca júna.

Lekári a zdravotné sestry chcú podať hromadnú výpoveď
Ilustračné foto - lekár UNB v Bratislave tlačí lôžko s pacientom. Foto: RTVS

Lekári aj sestry sú pripravení hromadne podávať výpovede. Uplynul totiž posledný deň, dokedy malo ministerstvo zdravotníctva spolu s ministerstvom financií predstaviť systém zvyšovania platov zdravotníkov.

Obe ministerstvá tvrdia, že so zdravotníkmi intenzívne rokujú.

Téme sa v Rádiožurnále venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Lekárom po niekoľkomesačnom apelovaní na kritický stav slovenského zdravotníctva pretiekol pohár trpezlivosti. Čas na vyjednávanie vypršal, a tak ako sľúbili – scenár z roku 2011, keď zo systému odišli dve tisícky lekárov, sa zrejme bude opakovať. Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský hovorí, že vláda ich dotlačila k jedinému možnému riešeniu.

„My ideme do výpovedí. Naša cesta je jasná, už sme sa rozhodli. Otázka je, či vláda bude konať a výpovede lekárov zastaví,“ povedal pre Rádiožurnál.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že rokovania sú v plnom prúde. „Vzájomné požiadavky a návrhy padli, ale myslíme si, že dohodu máme oznámiť až, keď bude finálne urobená. My si uvedomuje dôležitosť a adekvátnosť oceňovania zdravotných sestier, kde máme najväčší výpadok,“ konštatoval.

Pridať sa chcú aj zdravotné sestry

Práve nedostatok zdravotných sestier je podľa lekárov jedným z najpálčivejších problémov slovenského zdravotníctva. Prezidentka komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová opätovne poukázala na fakt, že zvyšovanie platov zdravotných sestier má vláda aj v programovom vyhlásení.

Sestry sú vraj pripravené pridať sa k lekárom a podať výpovede. „Momentálne si robíme prieskum, že v ktorých zdravotníckych zariadeniach a v akom počte by boli sestry ochotné sa pridať k lekárom. Určite poskytneme podporu všetkým, ktorí sa takýmto spôsobom rozhodnú deklarovať svoju nespokojnosť,.“ vyjadrila sa Lazorová.

Rezort zdravotníctva sa už skôr so zdravotníkmi dohodol, že systém zvyšovania platov predstaví do 30. júna. No nestalo sa. „Partnerom z radov lekárov, sestier či záchranárov boli predstavené návrhy, o ktorých sa ďalej komunikuje. O záveroch rokovaní budeme verejnosť čoskoro informovať,“ vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Výpovede chce podať približne 3 000 nemocničných lekárov. Realitou by to podľa lekárskeho odborového združenia malo byť na konci leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika