Na hlavný obsah

Predaj nových bytov v Bratislave sa spomalil

Ich priemerná cena vzrástla oproti prvému štvrťroku o viac ako 5 percent.

Predaj nových bytov v Bratislave sa spomalil
Výškové budovy v Bratislave Foto: TASR

Dopyt po bytoch v Bratislave v druhom štvrťroku 2022 sa citeľne ochladil, no ceny ďalej rástli. Medziročné tempo rastu opäť prekonalo 20 %, oproti prvému štvrťroku ceny vzrástli o 5,3 % na 4 880 eur za štvorcový meter vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH).

Priemerná absolútna cena prvýkrát presiahla hranicu 300-tisíc eur. Ako v piatok informovala spoločnosť Bencont Investments na základe svojej najnovšej analýzy, ponuka bytov mierne vzrástla, ale stále je na minimálnych úrovniach, čo bude cenu bytov naďalej držať vysoko.

Koncom druhého štvrťroka v bratislavských novostavbách ponúkali na predaj 1 816 bytov v rámci necelých 80 projektov, resp. ich etáp. Počet voľných bytov sa za posledné tri mesiace zvýšil o zhruba 150, resp. o 9,4 %. Oproti druhému štvrťroku 2021 je o 27 % nižší, ponuka tak ostáva blízko historických miním.

Priemerná cena týchto bytov dosiahla koncom júna 4 880 eur za štvorcový meter vrátane DPH, medziročne vzrástla o 21,7 % a oproti prvému štvrťroku o 5,3 %.

Zmenšuje sa rozloha

Priemerná rozloha ponúkaných bytov predstavovala 62,6 štvorcového metra, medziročne aj medzikvartálne klesla zhruba o 3 %. Dôvodom zníženia bola najmä nová ponuka, keď pribudli hlavne malé, medzi kupujúcimi populárnejšie, byty s rozlohou 50 – 60 štvorcových metrov.

Nižšia rozloha pri rastúcej cene za štvorcový meter znamená výrazný rozdiel v absolútnej cene a vo veľkosti hypotéky, aj zálohovej platby, ktorú musia klienti hradiť z vlastných zdrojov. Priemerná absolútna cena novostavieb totiž už presiahla 300-tisíc eur vrátane DPH.

Dopyt v druhom štvrťroku zaznamenal mierne ochladenie. Počet predaných bytov klesol na 491, čo je medziročne menej o 39 % a medzikvartálne o 13 %. Kvartálne sa tak predalo najmenej bytov od druhého štvrťroka 2020, keď vypukla pandémia koronavírusu a následne až od roku 2014.

Na rozdiel od roku 2014 je ponuka polovičná, čo predaj bytov vo veľkej miere obmedzuje. Aj napriek nižšiemu dopytu rástla aj cena predaných bytov. V druhom štvrťroku dosiahla 4 417 eur za štvorcový meter s DPH, medziročne vzrástla o 19,5 % a oproti prvému štvrťroku o 9,9 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny