Na hlavný obsah

Prezidentka sa v súvislosti s protiinflačným balíčkom obrátila na Ústavný súd

K zákonu má tri výhrady.

Prezidentka sa v súvislosti s protiinflačným balíčkom obrátila na Ústavný súd
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Podnet na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s prelomením jej veta k balíčku protiinflačných opatrení ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) podala prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok (14. 7.). Informovala o tom Kancelára prezidenta SR.

„Podala som návrh na ÚS SR na preskúmanie súladu právnych predpisov a pozastavenie účinnosti. Nie preto, že som proti pomoci rodinám, ako niektorí opakovane naznačujú. Naopak, robím to preto, lebo chcem, aby rodiny dostávali adresnú, včasnú a dostatočne účinnú pomoc, ktorú si môžeme dovoliť, a o ktorej sa rozhodne legitímnym spôsobom so zapojením všetkých, ktorí ju budú musieť nakoniec vo svojich rozpočtoch zaplatiť,“ zdôvodnila prezidentka.

Prezidentka namieta prijatie zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Domnieva sa, že ho využili v rozpore s ústavou, „keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie“. Zároveň požiadala ÚS SR, aby raz a navždy objasnil využívanie skráteného konania.

Nepozdáva sa jej ani finančné krytie prorodinného balíčka. „Vzhľadom na finančný objem balíčka je neakceptovateľné prijať ho bez rozpočtového krytia, bez vyčíslenia jeho dopadov a prakticky bez diskusie,“ vysvetlila.

Ako tretí dôvod obrátenia sa na ÚS SR uviedla, že časť ustanovení je v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa. „Zníženie prídavku na dieťa a príplatku k prídavku na polovicu v čase, keď namiesto rodiča prijíma tieto dávky osobitný príjemca, je v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa,“ dodala. Považuje to za diskriminačné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko