Na hlavný obsah

Retroaktivita či generálny pardon. Zákon k nájomným bytom sprevádzajú komplikácie

Sme rodina chce prelomiť veto prezidentky.

Retroaktivita či generálny pardon. Zákon k nájomným bytom sprevádzajú komplikácie
Ilustračná snímka - nájomné byty. Foto: RTVS

Výstavba nájomných bytov sa znova komplikuje. Prezidentka Zuzana Čaputová nepodpísala novelu zákona o verejnom obstarávaní a vracia ju do parlamentu. Má k nej dve výhrady.

Podľa nej významne zasahuje do mechanizmu ukladania pokút, ktorý je nastavený tak, aby zohľadňoval požiadavky práva Európskej únie. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Aj faktické chyby

Návrhu vyčíta prezidentka aj retroaktivitu – a to, že zákon mal začať platiť o týždeň skôr, než ho poslanci odhlasovali. Najväčšími parlamentnými kritikmi návrhu bola SaS. Za absurdné napríklad považuje, že zákon odpúšťa len ešte neuhradené pokuty a tie, ktoré už mestá uhradili, nie.

„Zákon má aj faktické chyby, je retroaktívny, ale aj škodlivý. Umožňuje namiesto súdov rozhodovať o tom, kto pochybil či nepochybil. Určite nebudeme hlasovať za tento návrh a verím, že ani poslanci za koalíciu,“ poukázala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Systém pokút vysvetľoval predkladateľ Jozef Šimko, ktorý sa do parlamentu dostal vďaka hlasom pre extrémistickú ĽSNS, takto: „Ja tento zákon považujem za generálny pardon. Starostovia a primátori, ktorí sa dopustili nejakého porušenia, ráno stavali byty pre mladé rodiny. Kým štát, povedzme si to otvorene, za dva a pol roka nepostavil ani jediný byt.“

Prelomia veto?

Ide o prvý opozičný návrh, ktorý v tomto volebnom období prešiel. Za prijatie hlasovali poslanci Smeru, Hlasu, nezaradení poslanci od kotlebovcov a z Republiky a traja poslanci okolo Tomáša Tarabu.

Viacerí poslanci OĽANO sa pri hlasovaní neprezentovali, čím znížili kvórum. Návrh prešiel aj vďaka hlasom koaličnej Sme rodina. V septembri sú za prelomenie veta podľa lídra strany Borisa Kollára pripravení hlasovať opäť. „Samozrejme, budeme hlasovať za prelomenie veta pani prezidentky,“ vyhlásil.

Parlament by sa vráteným zákonom o verejnom obstarávaní mal zaoberať v polovici septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika