Na hlavný obsah

Prezidentka vetovala novelu zákona o verejnom obstarávaní

Má dve zásadné výhrady.

Prezidentka vetovala novelu zákona o verejnom obstarávaní
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla, že nepodpíše novelu zákona o verejnom obstarávaní. Vrátila ju tak do Národnej rady SR na opätovné prerokovanie. Informovala o tom v pondelok (11. 7.) Kancelária prezidenta SR.

K novele vyjadrila dve zásadné výhrady. Podľa nej výrazne zasahuje do súčasného mechanizmu ukladania pokút, ktorý zohľadňuje právo Európskej únie.

„Neželaným efektom takejto právnej úpravy môže byť opakované porušovanie zákona bez náležitého postihu. To môže viesť k obmedzeniu hospodárskej súťaže, ako aj zníženiu transparentnosti a hospodárnosti vynakladania verejných zdrojov. To môže mať negatívny vplyv na celý systém verejného obstarávania,“ uviedla prezidentka.

Podľa nej sa tiež novelou odstraňujú následky opakovaného porušovania zákona odpustením pokút obstarávateľom, ktorí postupovali pri obstarávaní nájomných bytov v rozpore so zákonom a dlhodobou rozhodovacou praxou Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Národného kontrolného úradu.

„Zákon nemožno obchádzať tým, že sa uzatvorí zmluva o budúcej zmluve na kúpu bytového domu, ktorý v čase uzatvorenia zmluvy ešte neexistuje,“ dodala.

Druhou výhradou prezidentky je zákaz retroaktivity právnych noriem. Tá je podľa nej znakom právneho štátu a významnou demokratickou zárukou ochrany práv. Poukázala na to, že v schválenej novele sa uvádza, že nadobúda platnosť 15. júna, pričom poslanci ju schválili až 22. júna.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko