Na hlavný obsah

Rokovania o zvýšení platov zdravotníkov budú pokračovať v auguste

Igor Matovič vyhlásil, že peniaze zabezpečí.

Rokovania o zvýšení platov zdravotníkov budú pokračovať v auguste
Ilustračná snímka. Nemocničná izba Foto: RTVS

Rokovania o zvýšení platov lekárov a zdravotných sestier budú pokračovať 9. augusta. Po štvrtkovom (14. 7.) stretnutí na úrade vlády s ich zástupcami to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

Pre nedostatok personálu sa v nemocniciach zatvárajú oddelenia a odkladajú operácie. Aj preto prišli odborári s vládou vyrokovať vyššie mzdy pre lekárov a sestry. Predsedovi vlády navrhli zmeniť systém odmeňovania, aby sa výškou platu priblížili okolitým krajinám.

„Diskusia trvala niekoľko hodín a bola veľmi komplexná. Rozprávali sme prierezovo o všetkých oblastiach zdravotníctva, ktoré sú potrebné reformovať,“ priblížil Heger. Dohodli sa, že detaily z týchto rokovaní nebudú medializovať a konkrétne informácie poskytnú až o ich záveroch.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský zopakoval, že situácia je vážna a naďalej čakajú na ďalšie kroky, ktoré by mohli odvrátiť hrozbu výpovedí troch tisíciek zdravotníkov. Ako povedal, o konkrétnych sumách sa nebavili. V hrubých obrysoch odzneli základné návrhy, ktoré požadujú.

„Ten čas, ktorý máme k ďalšiemu stretnutiu, sme si vyžiadali aj my aj druhá strana na analýzu vecí. Niektoré veci sme si vyjasnili. Verím, že sa to niekam pohne, pretože inú možnosť ako zlepšiť zdravotníctvo nemáme,“ odznelo v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Stretnutie bez Lengvarského a stavovských organizácií

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) vyhlásil, že peniaze na zvyšovanie platov zabezpečí. „Myslíme si, že zdravotníci si financie navyše zaslúžia, ale chceme, aby do zdravotníctva išli reformným spôsobom.“

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO), ktorý mal vyriešiť situáciu do konca júna, na rokovaní nebol.

Ako vysvetlil Heger, požiadavky zdravotníci smerovali na neho ako premiéra, takže to riešili na úrade vlády.

Pozvánku nedostali ani zdravotnícke organizácie. Tie sa obávajú, že sa ich zvyšovanie nebude týkať. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek premiérovi poslala vlastný návrh.

„Ide o návrh navýšenia miezd v priemere o 40 percent, čo sa týka sestier a pôrodných asistentiek. V porovnaní s ostatnými povolaniami je u nás najhoršia situácia a potrebujeme sestry v systéme zastabilizovať,“ priblížila prezidentka komory Iveta Lazorová pre televízne Správy RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika