Na hlavný obsah

Samosprávy prídu pre prorodinný balíček o milióny, nájsť ich budú musieť inde

Do mestského rozpočtu príde menej peňazí.

Rodiny síce dostanú daňový bonus a prídavky na dieťa, no môže sa stať, že nenájdu škôlku alebo za vývoz odpadu či dopravu autobusom zaplatia oveľa viac. Samosprávy vyčísľujú, koľko ich bude stáť prorodinný balíček. V rozpočtoch prídu o milióny, ktoré musia nájsť niekde inde. Ministerstvo financií sľubuje, že mestám a obciam pomôže.

Z jednej strany na nich tlačia drahé energie či materiály a z druhej daňové úľavy, ktorými chce vláda pomôcť rodinám. Dane fyzických osôb totiž idú samosprávam.

Vďaka vyššiemu daňovému bonusu z prorodinného balíčka zaplatia rodičia nižšie dane. Do mestského rozpočtu tak príde menej peňazí.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová.

Primátor Komárna Béla Keszegh odhaduje stratu približne dva milióny eur z aktuálneho 30 miliónového rozpočtu mesta. „Ide o základné služby, ktoré musíme každodenne zaplatiť. Museli sme urobiť už nejaké opatrenia, napríklad verejné osvetlenie vypíname o dvanástej.“

Rezort financií sľubuje pomoc

Výpočet robia aj ďalšie mestá. Menšie Štúrovo príde asi o 700 000 eur ročne a krajská Banská Bystrica približne o tri milióny. Do mínusu ísť nemôžu, miestne dane však zvyšovať nechcú.

Hospodáriť preto musia šetrne – prestanú robiť opravy, niekde zrušia autobusy zadarmo, kultúrne či športové akcie. Napokon si to môžu odniesť škôlky či domovy sociálnych služieb, zníži sa ich kvalita, prinajhoršom aj ich počet.

„V tejto chvíli sa spoliehame na Ústavný súd, ktorý veríme, že zákon zablokuje. Malo by to naozaj katastrofálne následky pre samosprávy,“ tvrdí Jakub Gajdošík, zástupca primátora Banskej Bystrice.

Rezort financií odkázal, že čaká na to, kým si prepočty strát urobia viaceré samosprávy. Podľa hovorkyne Michaely Lovásovej už niekoľkokrát starostom tlmočili, že im pomôžu. „Či už poskytnutím kompenzačných návratných výpomocí vo vzťahu k rastu cien energií či úpravou daňového mixu a podobne.“

Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) reaguje, že takéto formy pomoci nepomôžu. „Štát nám chce dať pôžičku, aby sme zaplatili jeho rozhodnutia, za ktoré musíme na konci dňa zaplatiť z nášho rozpočtu.“

ZMOS plánuje do konca leta štrajky v jednotlivých krajoch. Žiadajú, aby vláda našla iný spôsob financovania prorodinného balíčka a namiesto pôžičky vykompenzovala straty v rozpočtoch nenávratnými dotáciami, tak ako to už urobili v zahraničí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika