Na hlavný obsah

Slovenská a maďarská polícia počas akcie Parketár odhalila drogový gang

Pri domovej prehliadke našla peniaze a aj ilegálne zbrane.

Slovenská a maďarská polícia počas akcie Parketár odhalila drogový gang
Policajti prezentujú zhabané ilegálne držané zbrane. Foto: TASR

Slovenské a maďarské policajné orgány v spolupráci s rakúskou políciou odhalili zločineckú skupinu obchodujúcu s drogami. V Rajke pri domovej prehliadke slovenského občana odhalili najväčší ilegálny arzenál zbraní v Maďarsku za ostatných 25 rokov.

O akcii s krycím názvom Parketár v stredu (20. júla) v Budapešti informovali zástupcovia slovenskej a maďarskej polície. Dialo sa tak za účasti riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomíra Daňka a riaditeľa maďarského Národného vyšetrovacieho úradu Pohotovostnej polície Árona Jeneyho.

Riaditeľ NAKA povedal, že trestné stíhanie v tejto veci sa začalo 7. decembra 2021. Akciu Parketár v spolupráci s políciou Maďarska a Rakúska rozbehli 12. júla 2022.

Slovenskí a maďarskí policajní predstavitelia informujú o odhalení drogového gangu.
Slovenskí a maďarskí policajní predstavitelia informujú o odhalení drogového gangu.Foto: TASR
Foto: TASR

„V rámci akcie bolo vykonaných 12 domových prehliadok v Rajke a v Mosomnagyaróvári, v Rakúsku a na Slovensku. Bolo zaistených niekoľko druhov omamných látok, najmä vyše troch kilogramov kokaínu, ale aj pervitín a marihuana.“ povedal Daňko.

Okrem omamných látok polícia zaistila aj peniaze, zlato a zbrane: „Bola zaistená značná finančná hotovosť vo výške 300 000 eur, zlaté tehličky, šperky a väčšie množstvo elektronických stôp. Tie budú podrobené elektronickému skúmaniu a ilegálne držané zbrane,“ spresnil Daňko.

Obvinených je 16 osôb

Podľa jeho slov vyšetrovateľ NAKA zadržal sedem osôb na území Slovenska, ďalšie štyri osoby zadržali v Rakúsku. Dňa 13. júla 2021 vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie voči 16 osobám za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Obvinenia vzniesli aj za obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok alebo prekurzorov, za ich držanie a obchodovanie s nimi.

Obvineným hrozí v prípade uznania viny trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, alebo doživotie. Zločinecká skupina mala pôsobiť minimálne od roku 2016 na území Bratislavského kraja, ako aj v zahraničí.

Sto kilogramov kokaínu

Nedovolené omamné látky, najmä pervitín a kokaín, získavala od mexického a rumunského kartelu vo Viedni, spresnil riaditeľ NAKA.

Bolo to viac ako 100 kilogramov kokaínu, ktorý následne prevážala na územie SR. Odtiaľ ho ďalej distribuovala dílerom a konečným užívateľom. „O nehnuteľnostiach, v ktorých by sa mohli nachádzať veci pochádzajúce z trestnej činnosti, sme informovali aj orgány polície Maďarska. Tie začali samostatné trestné stíhanie,“ povedal Daňko.

Policajti prezentujú zhabané ilegálne držané zbrane
Policajti prezentujú zhabané ilegálne držané zbrane.Foto: TASR
Foto: TASR

Maďarskí policajti informovali, že pri domovej prehliadke slovenského občana D. Š. v Rajke našli najväčší ilegálny arzenál zbraní v Maďarsku za ostatných 25 rokov. Objavili 59 rôznych druhov strelných zbraní, vyše 40 000 kusov streliva a päť kilogramov výbušnín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko