Na hlavný obsah

USA a Thajsko prehĺbia vzájomnú spoluprácu

"Vedieme naše partnerstvo do 21. storočia," povedal Blinken.

USA a Thajsko prehĺbia vzájomnú spoluprácu
Na snímke vľavo minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, vpravo jeho rezortný kolega Don Pramudwinaj. Foto: SITA/AP

Americký minister zahraničia Antony Blinken v nedeľu (10. 7.) v Thajsku podpísal dohodu o prehĺbení vzájomných vzťahov. Spojenecké krajiny partnerstvo zlepšia v boji proti zmene klímy, presadzovaní práva a v otázkach bezpečnosti, uviedla agentúra Reuters.

Blinken vlani musel narýchlo regionálnu cestu ukončiť pre výskyt covidu-19 vo svojej delegácii. V nedeľu sa stretol s thajským náprotivkom Donom Pramudwinajom a v programe mal aj prijatie u premiéra.

„Vedieme naše partnerstvo do 21. storočia,“ povedal Blinken. Thajsko pritom označil za významného regionálneho spojenca Spojených štátov.

„Položili sme základy pre vzťahy na ďalších 190 rokov,“ uviedol Pramudwinaj. Pripomenul tak, že Spojené štáty a Thajsko sa chystajú na budúci rok osláviť 190. výročie svojich vzťahov.

Spojené štáty sa snažia upevňovať zväzky s ázijskými spojencami v čase, keď v Ázii svoj vplyv rozširuje Čína. Blinken v sobotu (9. 7.) rokoval v Indonézii s jej ministrom zahraničia Wang Im, ktorý v minulých týždňoch obchádzal ázijské štáty a v Thajsku bol v utorok (5. 7.).

Blinken pôjde do Japonska

V pondelok (11. 7.) bude Blinken na neplánovanej návšteve v Japonsku, aby vyjadril sústrasť nad smrťou bývalého premiéra Šinzóa Abeho, ktorý zahynul pri piatkovom (8. 7.) atentáte.

Blinken povedal, že prezident Joe Biden bude mať v najbližších týždňoch príležitosť hovoriť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Keď sa ho však novinári opýtali, či by to mohlo byť na novembrovom samite skupiny G20, odpovedal, že nemôže hovoriť o tom, čo sa stane jeseň.

Novinári nedostali odpoveď ani na to, kto bude Spojené štáty zastupovať na samite Rady pre hospodársku spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC), ktorý sa uskutoční v júli v Thajsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet