Na hlavný obsah

V Británii padol teplotný rekord, meteorológovia namerali cez 40 stupňov Celzia

Vplyvom horúčav museli prerušiť aj vlakovú dopravu.

V Británii padol teplotný rekord, meteorológovia namerali cez 40 stupňov Celzia
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Vo Spojenom kráľovstve padol teplotný rekord, prvýkrát je tam viac ako 40 stupňov Celzia. Meteorológovia na londýnskom letisku Heathrow namerali 40,2 stupňa, informovala agentúra Reuters. Doterajšie maximum 38,7 stupňa Briti zaregistrovali v roku 2019.

Britský meteorologický úrad Met Office na twitteri uviedol, že teplota bude cez deň ešte stúpať. Pre vysokú teplotu sa v krajine v pondelok (18. 7.) aj v utorok (19. 7.) zastavila železničná doprava, niektoré školy zrušili výučbu a svoju činnosť obmedzujú aj štátne inštitúcie či múzeá.

Britský najvyšší súd museli v utorok uzavrieť pre návštevníkov po tom, ako pre problémy s klimatizáciou musel presunúť pojednávanie na internet. Britské múzeum plánuje zatvoriť skôr.

Mnoho verejných budov vrátane nemocníc nemá klimatizáciu, čo je odrazom toho, aké nezvyčajné je podobne extrémne horúco v krajine známe skôr dažďom a miernymi teplotami, poznamenala agentúra AP.

V Británii, ktorá má v extrémnych horúčavách alebo pri snehovej kalamite ťažkosti s udržaním kľúčových dopravných služieb, úrady vyhlásili najvyššiu výstrahu. Meteorológovia predpovedajú, že teplota vystúpi nad doterajší rekord 38,7 stupňa Celzia, ktorý zaznamenali v roku 2019.

Minister dopravy Grant Shapps uviedol, že potrvá mnoho rokov, kým Británia plne zmodernizuje svoju infraštruktúru tak, aby dokázala odolať vyšším teplotám.

„Zaznamenali sme značné narušenie cestovania,“ povedal stanici BBC. „Dnes pravdepodobne zažijeme najteplejší deň, aký kedy vo Veľkej Británii zaznamenalio. Infraštruktúra, ktorej veľkú časť vybudovali vo viktoriánskej dobe, jednoducho nebola na takéto teploty stavaná,“ dodal Shapps.

Vlna horúčav už týždeň sužuje veľkú časť Európy. V Portugalsku, Španielsku a vo Francúzsku ju sprevádzajú rozsiahle požiare.

Prerušili vlakovú i leteckú dopravu

V Británii prevádzkovatelia železničnej dopravy vyzvali ľudí, aby cestovali len v nevyhnutných prípadoch. Zrušili tiež niekoľko spojov, vrátane kľúčovej trasy medzi severovýchodným Anglickom a Londýnom.

Spoločnosť Network Rail, ktorá spravuje väčšinu železničnej siete v Británii, zverejnila snímku skrúcanej koľajnice neďaleko Londýna.

Londýnske letisko Luton muselo v pondelok prerušiť prevádzku po tom, čo identifikovalo „povrchový defekt“ na pristávacej ploche. Na vojenskej leteckej základni neďaleko Oxfordu sa pre vysokú teplotu pristávacia dráha zase roztiekla.

Najmenej jedna veľká zoologická záhrada oznámila, že pre nepriaznivé počasie neotvorí svoje brány. Bristolská zoo uviedla, že ošetrovatelia kŕmia niektoré opice, papagáje a pandy zmrznutými ľadovými lízankami naplnenými zeleninou, listami alebo múčnymi červami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet