Na hlavný obsah

Lesné požiare naďalej sužujú Španielsko, prerušili aj vlakovú dopravu

Od začiatku roka zničili ohne v Španielsku asi 140 000 hektárov.

Lesné požiare naďalej sužujú Španielsko, prerušili aj vlakovú dopravu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lesné požiare v Španielsku, s ktorými hasiči bojujú viac ako týždeň, už zničili na 30 000 hektárov porastov a vyžiadali si dve obete. Najhoršia je teraz situácia na severozápade krajiny v provincii Zamora, kde pred ohňom evakuovali na 6 000 ľudí.

V súvislosti s požiarom v tejto oblasti tiež zastavili železničnú dopravu medzi Madridom a regiónom Galícia, uviedla v utorok (19. 7.) televízia RTVE.

Španielska železničná spoločnosť v pondelok (18. 7.) večer zastavila spojenie z Madridu do Galície pre lesný požiar neďaleko trate. Nejazdia tak regionálne spoje ani rýchlovlaky AVE. Dôvodom je požiar v provincii Zamore (región Kastília-León).

Práve tam si plamene v nedeľu (17. 7.) vyžiadali dve obete. Zomrel 62-ročný hasič, ktorý nestačil utiecť pred rýchlo sa šíriacim ohňom, a 69-ročný muž, ktorý išiel s ovcami na pašu.

Boj s ohňom hasičom v Španielsku komplikuje silný vietor, sucho a vlna horúčav, ktorá sa síce od predchádzajúceho týždňa zmiernila, ale teplota je stále vysoká, uviedla televízia RTVE.

Predseda španielskej vlády Pedro Sánchez v pondelok navštívil jednu z postihnutých oblastí, provinciu Cáceres v Extremadure. V utorok večer má ísť do Galície do provincie Orense.

Podľa denníka El País tento rok požiare v Španielsku zničili už okolo 140 000 hektárov (čo je plocha zodpovedajúca viac ako polovici rozlohy Luxemburska), vlani to 18. júla od začiatku roka bolo asi 30 000 hektárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet