Na hlavný obsah

Z vychudnutého chlapca svetoznámy kulturista: Schwarzenegger má 75 rokov

Okrem herca sa stal aj úspešným politikom.

Z vychudnutého chlapca svetoznámy kulturista: Schwarzenegger má 75 rokov
Na fotografii Arnold Schwarzenegger. Foto: ČTK/IMAGO

Arnold Schwarzenegger sa z neduživého chlapca, ktorého chudé lýtka boli na posmech celému svetu, stal ikonou kulturistiky. Neskôr sa vďaka tejto vlastnosti stal nielen jednou z najväčších hviezd moderného Hollywoodu, ale aj úspešným politikom.

Sedem rokov viedol najľudnatejší americký štát, Kaliforniu, a do súboja o prezidentský post nešiel aj preto, že mu to ako rodákovi z Rakúska neumožňuje ústava. V sobotu (30. 7.) oslavuje 75. narodeniny.

Schwarzenegger si medzi rokmi 1970 a 1980 sedemkrát vybojoval titul „Majster Olympia“. Stal sa kulturistickou legendou, o ktorú sa začali zaujímať aj filmári.

Preslávil sa úlohami v akčných hitoch Terminátor (1984), Komando (1985) alebo Predátor (1987). Fanúšikovia i producenti ho milovali predovšetkým za lesknúcu sa muskulatúru a schopnosť likvidovať zloduchov po tuctoch.

Na svet prišiel 30. júla 1947 v mestečku Thal, ktoré je dnes predmestím mesta Graz. Ako dieťa ničím nevynikal. Neduživý a zakríknutý chlapec s okuliarmi mal však sen, za ktorým išiel zo všetkých síl – stať sa najlepším kulturistom na svete.

„Rozprával mi, že keď vyrastal v Rakúsku, nesmierne sa hanbil za svoje chudé lýtka. A tak si odstrihol všetky nohavice od kolien dole, aby tie chudé lýtka vystavil verejnému posmechu,“ spomínal Schwarzeneggerov známy, producent Michael Linder.

V 18 rokoch sa za svoje lýtka už nemusel hanbiť

V čase, keď sa po škole učil za tesára, sa začal venovať kulturistike. Keď mal 18 rokov, už sa za svoje lýtka skutočne hanbiť nemusel. Mladík, ktorý medzi svoje vzory radil napríklad Johnnyho Weissmullera, plavca a slávneho predstaviteľa Tarzana presláveného dokonalou muskulatúrou, sa v roku 1965 stal juniorským Mr. Europe.

O dva roky neskôr zažiaril aj medzi dospelými, keď ako najmladší súťažiaci v histórii získal prestížny kulturistický titul Mr. Universe.

Pred kamerou sa prvýkrát objavil už v roku 1969. A to vo filme Herkules v New Yorku. Dni jeho kulturistickej slávy boli v tom čase ešte ďaleko a producenti jeho krkolomné priezvisko zmenili na Strong.

Na fotografii Arnold Schwarzenegger.
Na fotografii Arnold Schwarzenegger.Foto: Facebook/Arnold Schwarzenegger.

Nechali ho dokonca aj predabovať. Schwarzeneggerov typický tvrdý rakúsky prízvuk sa stal jeho „ochrannou známkou“ až o mnoho rokov neskôr. Hviezdnu filmovú kariéru odštartoval snímkou Barbar Conan (1982).

Po druhom diele Terminátora (1991) sa ale nad jeho filmovou kariérou začali sťahovať mračná. Éra akčných hrdinov už bola tá tam. Nech sa Schwarzenegger snažil ako chcel a dokázal si sám zo seba robiť srandu, poriadne hrať sa skrátka nikdy nenaučil.

Komédie Junior (1994), Všade samé zvončeky (1996) alebo Policajt zo škôlky (1990) nikdy nemali taký úspech ako ďalšie diely Terminátora. Alebo nedávna reinkarnácia akčného žánru, série Nezničiteľní, kde sa Arnie vo veľkom štýle zišiel s ďalšími trochu zaprášenými hviezdami.

Pred sériou, v ktorej spolu so Sylvestrom Stallonom alebo Dolphom Lundgrenom opäť kosil zloduchov po desiatkach, však dlhé roky na obrazovkách chýbal.

Arnold Schwarzenegger sa stal guvernérom Kalifornie

V októbri 2003 ho totiž zvolili za guvernéra Kalifornie. Nahradil tak neobľúbeného kariérneho politika Graya Davisa. Schwarzenegger vstúpil do politiky plný nadšenia, sľubov a kalifornských snov, ktoré ale nakoniec narazili na realitu.

Mnohé z jeho plánov zmarila neradostná finančná situácia štátu, s ktorou zápasil prakticky celých sedem a štvrť roka.

Zo Schwarzeneggerovej guvernérskej éry sa bude najviac spomínať na ním podporované zákony na ochranu životného prostredia. Tie sú jedny z najprísnejších v USA.

Do politiky mal pritom Schwarzenegger nakročené už od polovice 80. rokov, keď sa oženil s novinárkou Mariou Shriverovou, neterou Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Na rozdiel od demokratického klanu Kennedyovcov sa však hlásil k republikánom a prezident George Bush starší si ho svojho času vybral ako poradcu pre telovýchovu a šport.

Krátko po odchode z úradu guvernéra sa však manželstvo po 25 rokoch rozpadlo. Ukázalo sa, že Schwarzenegger má 14-ročného nemanželského syna.

Na fotografii Arnold Schwarzenegger v Alpách.
Na fotografii Arnold Schwarzenegger v Alpách.Foto: Facebook/Arnold Schwarzenegger

Muž, ktorý kedysi prinútil republikánov uvažovať o zmene ústavy, aby sa prezidentom mohol stať človek, ktorý sa nenarodil v Amerike, sa dnes opäť venuje herectvu.

Natočil napríklad ďalšie pokračovanie Terminátora (2019), objavil sa aj v dobrodružnom fantasy filme Tajomstvo dračej pečate (2019). Angažuje sa aj v boji proti zmene klímy, so svojou platformou organizuje pravidelné klimatické konferencie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet