Na hlavný obsah

Búrky v Európe narobili šarapatu, vyžiadali si vyše desať obetí

Naopak, pre sucho vysychajú rieky.

Búrky v Európe narobili šarapatu, vyžiadali si vyše desať obetí
Ilustračná snímka búrky nad mestom. Foto: Unsplash

Európa sa spamätáva z tragicky búrlivého štvrtka (18. 8.), keď pre búrky a silný vietor zomrelo najmenej 13 ľudí.

Niektoré krajiny rozmary počasia stále trápia. Varovanie pred búrkami aj v piatok (19. 8.) platí na juhu Nemecka, naopak na Korzike, kde vo štvrtok zahynulo päť ľudí, sa už zrušilo.

Na mnohých európskych riekach, vrátane veľtokov ako Rýn a Dunaj, sa pre sucho naopak komplikuje lodná doprava pre extrémne nízke hladiny vôd.

Neľahká situácia v Nemecku

Pre juh Bavorska a časti juhozápadnej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko vydala nemecká meteorologická služba varovanie pred následkami extrémneho trvalého dažďa.

V podhorí Álp platí do sobotňajšieho (20. 8.) rána varovanie pred extrémne výdatným vytrvalým dažďom s až 140 litrami zrážok na meter štvorcový.

V rozsiahlych častiach Bavorska aj v najkrajnejšom juhozápade Bádenska-Württemberska je možných 50 až 80 litrov na meter štvorcový.

Dôsledkom môžu byť zaplavené pivnice a ulice, rozvodnené potoky a rieky i pôdne zosuvy. Obyvateľov vyzvali na zatvorenie okien a dverí.

Po týždňoch sucha a miestami aj závažných lesných požiarov predpovedala Deutscher Wetterdienst (DWD) aj na piatok miestami silné búrky so silným dažďom na východe a severovýchode Nemecka.

Miestami sú dokonca možné aj krúpy, večer majú od západu prísť ďalšie búrkové mraky.

Nemecko naďalej sleduje stále klesajúcu hladinu Rýna. Tá už je tak nízko, že niektoré lode nemôžu po rieke plávať ani prázdne. Dlho očakávaný dážď podľa agentúry AP ale začal prinášať úľavu na problematických miestach jednej z hlavných nemeckých obchodných ciest.

Trosky lodí a silné rakúske búrky

V Srbsku najhoršie sucho za niekoľko rokov spôsobilo pokles hladiny Dunaja na jednu z najnižších úrovní za posledných takmer 100 rokov.

Nad hladinou sa tak objavili trosky viac ako dvoch desiatok nemeckých vojnových lodí potopených za 2. svetovej vojny blízko riečneho prístavu Prahovo.

Na mnohých z týchto plavidiel sú stále tony munície a výbušnín, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre lodnú dopravu.

V Rakúsku, kde búrky vo štvrtok vo veľkom vyvracali stromy a zabili päť ľudí, sa aj v piatok na juhu krajiny prerušili niektoré železničné spojenia.

Vo štvrtok sa železničná doprava v oblasti úplne ochromila pre prerušenie dodávok prúdu. Len v Štajersku bolo poškodených 2 000 trafostaníc a desaťtisíce domácností boli bez prúdu.

Odstraňovanie následkov búrky môže trvať dni, ak nie aj týždne, povedal televízii ORF hovorca spoločnosti Energie Steiermark.

Rozdielne počasie v častiach Talianska

Na severe a v častiach stredného Talianska pre búrky s vetrom s rýchlosťou vyše 100 kilometrov za hodinu utrpelo niekoľko ľudí zranenia.

„Žiaľ, ešte to nie je za nami,“ povedal v piatok denníku La Stampa šéf talianskej civilnej ochrany Luigi D ‚Angelo.

Dôvodom prudkých prietrží mračien je studený vzduch zo severnej Európy, ktorý sa v Stredomorí stretáva s teplým vzduchom, vysvetlil v denníku Corriere della Sera klimatológ Antonio Navarra.

Sever a časti stredu Talianska sa pasujú s búrkami a silným dažďom, na juhu Apeninského polostrova a na talianskych ostrovoch naďalej zúria početné požiare lesov a vegetácie.

Vo Francúzsku v piatok meteorológovia odvolali varovanie pred prudkými búrkami na ostrove Korzika. Tam sa vo štvrtok prehnal vietor o sile hurikánu sprevádzaný dažďom. Živel si vyžiadal päť ľudských životov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet