Na hlavný obsah

Čína po prílete Pelosiovej okamžite začína pri Taiwane vojenské cvičenie

Čínsku armádu uviedli do stavu zvýšenej pohotovosti.

Čína po prílete Pelosiovej okamžite začína pri Taiwane vojenské cvičenie
Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová (tretia sprava) a taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu (prvý zľava) na letisku v Tchaj-peji na Taiwane. Foto: TASR/AP

Čína okamžite začnína námorné a letecké cvičenie vo vzdušnom priestore severne, juhozápadne a juhovýchodne od Taiwanu. Uviedlo to podľa agentúry Reuters veliteľstvo čínskych východných síl.

Urobí tak v reakcii na „nedávne kroky Spojených štátov“, čo podľa agentúry AFP znamená utorňajšiu (2. 8.) návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane.

Čínsku armádu uviedli do stavu zvýšenej pohotovosti a od utorka (2. 8.) štartuje cvičné manévre na šiestich miestach okolo ostrova, oznámilo čínske ministerstvo obrany. Podľa neho v niektorých prípadoch armáda použije aj ostrú muníciu. Cvičenie potrvá do nedele (7. 8.), napísala agentúra DPA.

„Obrana čínskej národnej zvrchovanosti“

Cvičenie podľa hovorcu ministerstva slúži na obranu čínskej národnej zvrchovanosti a územnej integrity a ako „vážne odstrašenie po nedávnom zvýšení negatívnych krokov Spojených štátov v otázke Taiwanu“. Peking sa podľa hovorcu bráni „zasahovaniu zahraničných síl a separatistickým pokusom“.

Lietadlo s Pelosiovou po predchádzajúcich špekuláciách v utorok (2. 8.) pristálo v Taiwane len krátko predtým, ako Čína vydala vyhlásenie o cvičení. Peking predtým varoval, že takýto krok bude mať vážne následky.

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov sa má v stredu (3. 8.) stretnúť s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet