Na hlavný obsah

Čínske vojenské cvičenia narúšajú taiwanské vody, tvrdí ostrovná krajina

Taiwan hovorí o blokáde vzdušného a námorného priestoru.

Čínske vojenské cvičenia narúšajú taiwanské vody, tvrdí ostrovná krajina
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/Reuters

Taiwanské ministerstvo obrany v stredu (3. 8.) uviedlo, že vojenské cvičenia, ktoré Čína vykonáva v reakcii na návštevu predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na Taiwane, narušujú teritoriálne vody ostrova.

„Niektoré oblasti čínskych cvičení zasahujú do (taiwanských) teritoriálnych vôd,“ povedal hovorca ministerstva obrany. „Ide o iracionálny krok, ktorý spochybňuje medzinárodný poriadok,“ dodal podľa agentúry AFP.

Ministerstvo vyhlásilo, že vojenské cvičenia Číny možno považovať za blokádu jeho vzdušného a námorného priestoru.

Už predtým taiwanské úrady upozornili, že plánované čínske vojenské cvičenia s ostrou streľbou v okolí Taiwanu ohrozujú kľúčové prístavy a mestské oblasti ostrova.

„Taiwan bude brániť svoju bezpečnosť, odpovie na každý krok porušujúci jeho územnú zvrchovanosť a zvýši svoju ostražitosť,“ uviedlo ministerstvo. Upozornilo tiež, že Čína pokračuje v psychologickej vojne proti Taiwanu a že by jeho občania nemali veriť nepodloženým správam.

Čínske sankcie

Agentúra AFP konštatuje, že vzhľadom na rastúce riziko konfliktu sa predstavitelia Taiwanu snažia pôsobiť rozhodne. Žiadajú ostrovanov, aby zachovali pokoj.

Cvičenie čínskej armády je podľa Tchaj-peja „pokusom ohroziť dôležité prístavy a mestské oblasti ostrova a jednostranne narušiť regionálny mier a stabilitu“. Taiwanské ministerstvo obrany dodalo, že tento krok nepomôže medzinárodnému obrazu Číny.

Čínske ministerstvo obchodu zasa oznámilo odvetné hospodárske opatrenia. Uviedlo, že pozastaví vývoz prírodného piesku na Taiwan. Piesok je pritom kľúčovou zložkou pri výrobe polovodičov – jedného z hlavných vývozných artiklov ostrova.

Ostrovné úrady kritizovali Peking aj krátko po tom, ako Čína v utorok (2.8.) v reakcii na Pelosiovej prílet na ostrov vyslala do vzdušnej identifikačnej zóny protivzdušnej obrany Taiwanu svojich 21 vojenských lietadiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet